Δυσάρεστες εκπλήξεις από το γλοιοσπόριο στη Λακωνία

Άσχημες εκπλήξεις περίμεναν τους παραγωγούς ελαιολάδου σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας, αφού σε μία εποχή με μεγάλες προσδοκίες ήρθε το γλοιοσπόριο και ο δάκος για να προκαλέσουν ζημιές που κανένας δεν περίμενε.

Ο παραγωγός Σπύρος Χαραμής, από την περιοχή Βλαχιώτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όλα ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και ξαφνικά ανατράπηκαν όλες οι προβλέψεις, αφού οι ζημιές ανά περιοχή έφτασαν έως το 40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτυπήθηκαν οι καλλιέργειες ελιάς στα χαμηλότερα υψόμετρα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν κατά περιοχές. Δεν ήταν απλωμένη ζημιά. Ενώ, για παράδειγμα, ένα κτήμα είχε προσβληθεί από γλοιοσπόριο, το διπλανό ήταν καθαρό». Το άμεσο αποτέλεσμα ήταν οι προσδοκίες που υπήρχαν να διαψευσθούν. «Περιμέναμε, με βάση τις ελλείψεις, να πάμε ακόμα και στα 6 ευρώ στην τιμή παραγωγού, αλλά παραμείναμε στα 5,30 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια στασιμότητα στην αγορά και κανείς δεν δίνει τιμές. Υπάρχει διάθεση να χαμηλώσουν τις τιμές».

Το πρόβλημα με το γλοιοσπόριο, που μείωσε την ποιότητα αρκετών ποσοτήτων ελαιολάδου, είχε ως αποτέλεσμα και τη μείωση της τιμής, αφού ανέβηκε η οξύτητα. Όπως μας δήλωσε ο Σπύρος Χαραμής, «η τιμή πλέον του ελαιολάδου που χτυπήθηκε από το γλοιοσπόριο ή τον δάκο έπεσε κατά 40 λεπτά τουλάχιστον και ήδη έχει κατέβει στα 4,30 σε αρκετές ποσότητες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βλαχέρνας, Παναγιώτης Βαρέλας, τόνισε ότι «η τελευταία πώληση 30 τόνων ήταν στα 5,25 ευρώ για τεσσάρι λάδι. Το γλοιοσπόριο έκανε ζημιά σε ένα 20% της παραγωγής σε ό,τι έχει σχέση με την οξύτητα και, κατά συνέπεια, στην τιμή. Αυτό το διάστημα δοκιμάζονται οι αντοχές μας, αφού υπάρχει απόλυτη άπνοια στην αγορά».