Δύσκολες οι επιλογές για τους παραγωγούς πατάτας της Βοιωτίας

Μειωμένες οι τιμές του πατατόσπορου

Ξεκίνησαν στη Στερεά και ειδικότερα στις πρωιμότερες περιοχές, οι πρώτες φυτεύσεις της ανοιξιάτικης πατάτας. Λίγο πριν πέσουν οι θερμοκρασίες, παραγωγοί που είχαν προετοιμάσει τα χωράφια τους προχώρησαν στη φύτευση για να κερδίσουν την πρωιμότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών θα ξεκινήσει τις φυτεύσεις αρχές Φεβρουαρίου, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη φετινή περίοδο είναι υποτονικό, λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό και με τις χαμηλές τιμές που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τον Γιάννη Χρόνη, παραγωγό από τον Άγιο Θωμά Βοιωτίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι λιγότερες. «Οι παραγγελίες του πατατόσπορου έχουν γίνει από τον Δεκέμβριο και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις φετινές φυτεύσεις, σε λιγότερες εκτάσεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του πατατόσπορου, ο κ. Χρόνης είπε ότι οι τιμές είναι κατά 10 λεπτά μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και αυτό δίνει το στίγμα για τη ζήτηση του πατατόσπορου από την αγορά: «Πέρυσι αγοράσαμε την ποικιλία Σπούντα από 70 έως 80 λεπτά το κιλό και φέτος τη βρίσκουμε ακόμη και στα 60. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι μειωμένο για τη φετινή περίοδο. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει υψηλό κόστος παραγωγής και για τον λόγο αυτόν πολλοί παραγωγοί δεν το ρισκάρουν».

Με δικό τους πολλαπλασιαστικό υλικό

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του γεωπόνου Χρήστου Κουρούνη, ο οποίος μίλησε για μειωμένες εκτάσεις παραγωγής πατάτας στην περιοχή της Θήβας για την τρέχουσα περίοδο. «Το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι περιορισμένο, λόγω των χαμηλών τιμών του προϊόντος, που επικρατούν στην αγορά».

Ερωτώμενος ο κ. Κουρούνης αν οι παραγωγοί για λόγους κόστους διατηρούν δικό τους πατατόσπορο ο ίδιος δήλωσε ότι «υπάρχει μία μερίδα καλλιεργητών, που διατηρούν κάποιες ποσότητες πατάτας, από τη δική τους παραγωγή και τις χρησιμοποιούν για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο κάθε χρόνο, διότι στην περιοχή γίνονται δύο φυτεύσεις τον χρόνο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του πατατόσπορου γενικότερα και σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής, εισαγωγές γίνονται κυρίως από την Ολλανδία και την Κύπρο. Η συλλογή της πατάτας ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Ιουλίου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο έδαφος, η πατάτα ποτίζεται ώστε να προστατευτεί σε έναν βαθμό από το έντομο της φθοριμαίας.

Για την τρέχουσα περίοδο, ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής, από τις καλοκαιρινές φυτεύσεις, παραμένει στα χωράφια, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στις αποθήκες ή σε ψυκτικούς θαλάμους.