Δύσκολες ώρες για τους παραγωγούς κάστανου και καρυδιού στην Αρκαδία

Δύσκολες στιγμές περνάνε οι παραγωγοί καρυδιών και κάστανου στην Αρκαδία, καθώς ασθένειες και χαμηλές τιμές συνθέτουν ένα κακό σκηνικό για το μέλλον.

Η Φωτεινή Αγγελοπούλου, παραγωγός καρυδιών, τονίζει στην «ΥΧ»: «Ξεκινάμε από το κακό προηγούμενο της περασμένης σεζόν, καθώς είχαμε αδιάθετο ένα 20%-30% της παραγωγής στα καρύδια.

Η μείωση της κατανάλωσης, οι αυξημένες εισαγωγές, αλλά και η αύξηση της παραγωγής, δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει αρκετές φυτεύσεις σε όλη την Αρκαδία και τώρα που πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της παραγωγικής δεκαετίας, είναι επόμενο να έχουμε αύξηση της συγκομιδής».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, επισημαίνει: «Δεν θυμάμαι τέτοια χρονιά σαν την περσινή, που έμειναν αδιάθετες τόσο μεγάλες ποσότητες και παράλληλα να υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση τιμών προς τα κάτω. Φυσικά δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι σημαντικά και αυτήν τη χρονιά. Αυτό μας δείχνει η αυξητική τάση στις ποσότητες.

Ένα καρύδι με το κέλυφος πήγε στα 3 ευρώ και θεωρήθηκε μία πολύ καλή τιμή, αλλά δεν είναι έτσι, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κέρδος. Η διαφορά στις τιμές αφορά τις ντόπιες καρυδιές, που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τους παραγωγούς».

Κάστανα

Από την Καστάνιτσα, ο παραγωγός Παναγιώτης Πέτρου τονίζει ότι «η πορεία που ακολουθούμε είναι καταστροφική, αφού τα τελευταία χρόνια πορευόμαστε με ασθένειες που προκαλούν μείωση της παραγωγής. Φέτος, η σφήκα της καστανιάς είναι σε έξαρση και έτσι πάμε σε μείωση της παραγωγής που θα φτάσει το 90%, αν συνυπολογιστούν και οι ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών». Και προσθέτει: «Φυσικά, η πολύχρονη ταλαιπωρία των παραγωγών στην Ορεινή Αρκαδία έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγής, καθώς ο ένας μετά τον άλλον εγκαταλείπουν.

Οι ελάχιστοι επαγγελματίες θα υποστούν ένα κόστος καλλιέργειας για αναγκαστικές εργασίες, ώστε να μπορέσουν να μπουν την επόμενη χρονιά και να κάνουν συγκομιδή. Οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι στους γεωπόνους και είναι ώρα το κράτος να στηρίξει τους επαγγελματίες».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023