Δυσκολεύεται να κρατηθεί στα 18 λεπτά το καλαμπόκι

Δυσκολεύεται να κρατηθεί στα 18 λεπτά το καλαμπόκι

Oχυρωμένο πίσω από τη γραμμή άμυνας των 18 λεπτών, που επιχείρησαν να στήσουν με τις παρεμβάσεις τους μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις, προσπαθεί να μείνει το καλαμπόκι παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά εντείνει τις πιέσεις της προς τους παραγωγούς.

Οι κινήσεις των συνεταρισμών φαίνεται ότι έπιασαν τόπο ως έναν βαθμό, αναγκάζοντας αρκετούς εμπόρους, ιδίως στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία να δώσουν τιμές της τάξης των 17-17,5, ακόμα και 18 λεπτών το κιλό. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πλειοψηφία των καλλιεργητών αναγκάζεται αυτές τις μέρες να πουλήσει με χαμηλότερο αντίτιμο, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις δεν τους επιτρέπουν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους προσβλέποντας σε ανάκαμψη της αγοράς.

Όσοι, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, μπορούν βάσιμα να ελπίζουν σε βελτίωση των τιμών, καθώς η διεθνής εικόνα δείχνει να υποστηρίζει αυτό το σενάριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «ψαλίδισμα» των πρόσφατων εκτιμήσεων του IGC σε ό,τι αφορά τα παγκόσμια αποθέματα αναζωπύρωσε τη ζήτηση και έδωσε ώθηση στις τιμές του προϊόντος στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, οι οποίες κινούνταν στις αρχές της εβδομάδας στα επίπεδα των 345-346 δολαρίων ανά λίμπρα.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από όλες τις περιοχές της χώρας στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί στα περίπτερα.