Δύσκολη χρονιά στα σιτηρά προβλέπουν οι Copa-Cogeca

Οι «καθισμένες» τιμές έκοψαν φέτος στρέμματα από το σκληρό

Tις αναθεωρημένες εκτιμήσεις τους για την παραγωγή των χειμερινών σιτηρών της σεζόν 2018-2019 έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.

Όπως προκύπτει από την εικόνα για τις τέσσερις βασικές καλλιέργειες σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι), σε επίπεδο ΕΕ των 28, όλοι σχεδόν οι παραγωγικοί δείκτες δείχνουν ότι η χρονιά που έρχεται θα δοκιμάσει τους Ευρωπαίους αγρότες με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και όγκους παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα σιτηρά, η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για μείωση 6,2% και 7,4%, σε αποδόσεις και ποσότητες αντίστοιχα, σε σχέση με τη σεζόν 2017/2018 ενώ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι οργανώσεις αναμένουν, μεταξύ άλλων, σημαντική πτώση στις εκτάσεις σκληρού σίτου -κάτι στο οποίο προφανώς παίζει τον ρόλο της και η απογοήτευση των παραγωγών από τις κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές τιμές.

Αξιοσημείωτη είναι η πτωτική τάση στο σκληρό σιτάρι, όπου αναμένεται μείωση εκτάσεων 7,4% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά. Η τάση για μείωση σε εκτάσεις, αποδόσεις και παραγωγές είναι γενικευμένη και στις τέσσερις μεγάλες καλλιέργειες (μαλακό/σκληρό σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος) με εξαίρεση μια μικρή άνοδο που προβλέπεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κριθαριού (+1,3%).

Δεν βοήθησε η ξηρασία

Βασική αιτία για την αναμενόμενη μείωση σε εκτάσεις και παραγωγή είναι η ξηρασία που έπληξε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης την καλοκαιρινή, αλλά και τη φθινοπωρινή περίοδο. Από την παρατεταμένη έλλειψη βροχών χτυπήθηκε και η βαλκανική χερσόνησος, με σημαντικές επιπτώσεις και στις χειμερινές σπορές της χώρας μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο κριθάρι στη χώρα μας (+6,7%), η παραγωγή δεν συμβαδίζει με την τάση αυτή καθώς αναμένεται μειωμένη κατά 10%.

Στο σκληρό σιτάρι αναμένεται μείωση 8,5% στις εκτάσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτάσεις στο καλαμπόκι δείχνουν αυξητική τάση, άνω του 6,3%. Χωρίς μεταβολή, αλλά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στα 410 κιλά/στρέμμα, καταγράφεται η εγχώρια απόδοση. Αντίθετα, σημαντική απόσταση μας χωρίζει με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο στο κριθάρι (260 κιλά/στρέμμα έναντι 460 κιλά/στρέμμα).

Ψηλά η απόδοση του ελληνικού αραβόσιτου, απειλεί η Ρουμανία

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ΕΕ από πλευράς στρεμματικής απόδοσης, η χώρα μας για ακόμα μία χρονιά θα έχει να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές καλαμποκιού από τα Βαλκάνια σε ανταγωνιστικές τιμές που διατηρούν χαμηλά και πιέζουν την τιμή στο εγχώριο προϊόν. Πρωταθλητής σε παραγωγή είναι η Ρουμανία, που για τη σεζόν 2018/2019 θα ξεπεράσει τους 10 εκατομμύρια τόνους, βελτιώνοντας τη στρεμματική απόδοση (520 κιλά έναντι 490) με εκτάσεις οριακά χαμηλότερα από τα 20 εκατομμύρια στρέμματα.