Δυσμενείς οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα προϊόντα κρέατος

Η παραγωγή βοδινού και χοιρινού στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της αγοράς εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την παραγωγή κρέατος στην ΕΕ δεν είναι καλές.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή βοδινού αναμένεται να μειωθεί κατά 0,5% το 2022, παρά τις υψηλές τιμές, κυρίως λόγω των διαρθρωτικών αναπροσαρμογών στον κλάδο του βοδινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι εξαγωγές θα πρέπει να αυξηθούν προς τις υπάρχουσες αγορές υψηλής αξίας, ωστόσο συγκρατούνται από τις εγχώριες τιμές ρεκόρ. Από την άλλη, οι εισαγωγές στην ΕΕ αυξάνονται λόγω της προσφοράς από τη Βραζιλία. Οι αυξανόμενες ανησυχίες για το περιβάλλον, οι μειωμένες προοπτικές εξαγωγών, το διαρκές υψηλό κόστος των εισροών και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) αναμένεται να αντισταθμίσουν το κίνητρο που παρέχει η υψηλή τιμή του χοιρινού κρέατος και να οδηγήσουν σε επίσης μειωμένη παραγωγή. Η ΕΕ προμήθευε την Κίνα κατά τα δύο χρόνια της οξείας κρίσης της ASF, ωστόσο πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι και πάλι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή πουλερικών εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί το 2022. Η τιμή των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής είναι αρκετά υψηλή, ώστε να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος των εισροών και τη συνεχιζόμενη εξάπλωση των υψηλής παθογονικότητας ιών της γρίπης των πτηνών, μεταξύ άλλων. Το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το Brexit, ωστόσο η ΕΕ χάνει ορισμένες εξαγωγικές αγορές. Οι εισαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν μερικώς στα επίπεδα του 2016-2019, αν και η διακοπή των εμπορικών ροών με την Ουκρανία προκαλεί κάποια αβεβαιότητα.

Παρά το ιστορικό χαμηλό κοπάδι αιγοπροβάτων στην ΕΕ, οι σφαγές αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2022. Το εμπόριο αναμένεται να ξαναρχίσει, αλλά θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, οδηγώντας σε συνεχιζόμενες υψηλές εγχώριες τιμές.

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων της. Ενώ οι τιμές του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη και του πλήρους γάλακτος σε σκόνη παραμένουν σχετικά σταθερές και οι τιμές του ορού γάλακτος παρουσιάζουν κάποια πτώση, άλλα προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές του νωπού γάλακτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών παραμένουν ισχνά λόγω του υψηλότερου κόστους των εισροών. Οι ξηρές και θερμές καιρικές συνθήκες της άνοιξης επηρέασαν την ποιότητα του χόρτου και τη διαθεσιμότητα άλλων συστατικών των ζωοτροφών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τις αποδόσεις γάλακτος σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα το 2022.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το μικρότερο κοπάδι γαλακτοπαραγωγής (-1%), συντελούν σε μια αναμενόμενη μείωση κατά 0,6% των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ το 2022. Η χαμηλότερη ποιότητα χόρτου και η μικρότερη χρήση ζωοτροφών είναι, επίσης, πιθανό να μειώσουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα στερεών γάλακτος για περαιτέρω επεξεργασία. Η παραγωγή τυριού και κρέμας στην ΕΕ ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνεται, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα του λίπους γάλακτος για την παραγωγή βουτύρου και πλήρους γάλακτος σε σκόνη.

Αναμένεται, επίσης, αύξηση στις εξαγωγές τυριού, ενώ η εγχώρια χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να αυξηθεί ελαφρά το 2022 (+0,3%), υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι λιανικές πωλήσεις και η ανάκαμψη των υπηρεσιών τροφίμων, καθώς και η περιορισμένη μετάδοση των υψηλότερων τιμών παραγωγού κατά μήκος της αλυσίδας στους καταναλωτές.