Δυτική Ελλάδα: Λίμνη Πηνειού χωρίς φωτοβολταϊκά

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική διερεύνηση της νομιμότητας της διαδικασίας εγκατάστασης από την Ένωση Αγρινίου 221 φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 218 MW γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού, ενεργοί πολίτες αναλαμβάνουν δράση, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ήπια αξιοποίησή της, τόσο σε κατοίκους, όσο και σε τουρίστες. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν ποδηλασία γύρω από τη λίμνη, ενώ κωπηλάτησαν στα όμορφα νερά της, απολαμβάνοντας το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

«Η λίμνη Πηνειού είναι ένας υγρός παράδεισος, που έχουν βαλθεί να τον καταστρέψουν τα αδηφάγα συμφέροντα των δήθεν επενδυτών της πράσινης ενέργειας, δεσμεύοντας χιλιάδες στρέμματα από τα παραλίμνια εδάφη, για να βάλουν χιλιάδες φωτοβολταϊκά πάνελ. Εμείς, ως ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, υποστηρίζουμε την ήπια αξιοποίησή της, με την εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης και διαχείρισης της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής, για το καλό του τόπου. Με την παρουσία μας στη λίμνη δείχνουμε έναν από τους τρόπους που παλιότερα είχαν επιτύχει την ανάδειξή της, δηλαδή την κωπηλασία», δηλώνει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής της κίνησης για την προστασία της λίμνης Πηνειού, ενεργός πολίτης, Χρήστος Λιακόπουλος.

«Ολυμπιακή λίμνη»

Εξάλλου, η παραλίμνια έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από τις εθνικές ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας και Ρουμανίας ενόψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα.

Το ίδιο διάστημα, οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από τον Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας. Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεώργιου Μοναχού. Οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 15 κωπηλατικών ομάδων (Καστοριάς, Βόλου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων κ.ά.) και με την παρουσία 5.000 θεατών. Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έκρινε ιδανικές τις συνθήκες της λίμνης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Κωπηλασίας, καθώς δεν παρατηρείται κυματισμός.

Πλούσια πανίδα

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στη λίμνη σήμερα αναπτύσσεται με αφθονία χέλι με διάμετρο έως 10 εκατοστά, καθώς και ο γνωστός κυπρίνος. Επιπλέον, τοπικό διατροφικό πλεονέκτημα αποτελεί το ψάρι γουλιανός που αναπτύσσεται στο βάθος της λίμνης και μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα και τα 300 κιλά.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Υποδομών που έχει υπογραφεί για την αξιοποίηση του φράγματος Πηνειού, προβλέπεται μεταξύ άλλων η περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών και η ανάδειξή τους.

Σειρά έργων θέτουν σε προτεραιότητα την προστασία των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, την ασφάλεια του φράγματος και την υποστήριξη των υποδομών, την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, την αναβάθμιση των δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, την κατασκευή νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης, αλλά και την τουριστική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας.