Η Ε.Α.Σ. Νάξου στην Ολλανδία για να ενισχύσει τον Παραγωγό και τη ζώνη γάλακτος της Νάξου

Στην Ολλανδία βρίσκεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου! Ο λόγος; Να αγοράσει περίπου 100 αγελάδες, με τις οποίες θα ενισχύσει τον Ναξιώτη Παραγωγό και τη ζώνη γάλακτος του νησιού μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης πρώτης ύλης για την παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και των υπόλοιπων εκλεκτών τυροκομικών και γαλακτοκομικών της προϊόντων.

Για το θέμα μίλησαν, απ’ ευθείας από την Ολλανδία, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος διαθέτει την πιο μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στη Νάξο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιμειξίες στη Νάξο. Η ζώνη γάλακτος του νησιού πρέπει να ενισχυθεί. Υπάρχει πρόβλημα με την πρώτη ύλη και την παραγωγή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.», εξήγησε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Από την Ολλανδία θα φέρουμε νέα ζώα. Είναι μία καλή αγορά. Στόχος μας να πάρουμε 6 τόνους γάλακτος επιπλέον».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μαργαρίτης ανέφερε: «Είναι, θεωρώ, μία πάρα πολύ καλή κίνηση για να ενισχυθεί η ζώνη γάλακτος και η παραγωγή. Όσον αφορά στη διαλογή των ζώων, πρώτα τα βλέπουμε για να αντιληφθούμε ποια μας αρέσουν, μετά θα ερευνήσουμε, με την εμπειρία που έχουμε, εάν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ύστερα θα εξετάσουμε την παραγωγή που θα έχουν οι μητέρες στις 250-350 μέρες περίπου και έπειτα θα επιλέξουμε. Θα προτιμήσουμε δυνατά ζώα, αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί θα έχουν μπροστά τους μακρινό ταξίδι».

Επίσης, ο Δ. Καπούνης τόνισε πως τα ζώα θα είναι «γύρω στους 25-26 μήνες», ενώ η Ε.Α.Σ. ευελπιστεί ότι «από αυτά τα 100 ζώα και άλλα 50 που έχουμε στη Νάξο θα πάρουμε περίπου 6 τόνους γάλα την ημέρα. Τα ζώα θα τα νοικιάζουμε στον παραγωγό για να ενισχύσουμε τον ίδιο και τη ζώνη γάλακτος».

Στο κλείσιμο της σύνδεσης, πάντως, ο Γ. Μαργαρίτης δεν παρέλειψε να αναδείξει ξανά το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος. «Το παν είναι να βρέξει. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας!», τόνισε.