Αυτό το άρθρο είναι 61 μηνών

H εβδομάδα που διπλασιάστηκε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ

Οι «αγορές πανικού» αύξησαν κατά 95,8% τις πωλήσεις στις αλυσίδες το διάστημα από 9 έως 15 Μαρτίου
05/04/2020
4' διάβασμα
h-evdomada-pou-diplasiastike-o-tziros-ton-souper-market-193825

Σε ομαλούς ρυθμούς που παραπέμπουν σε μία τρόπον τινά κανονικότητα έχει επιστρέψει τις τελευταίες μέρες η κίνηση στο οργανωμένο λιανεμπόριο μετά τη μαζική προσέλευση των προηγούμενων εβδομάδων στα καταστήματα και τις εικόνες με τα άδεια ράφια που θύμιζαν… σκηνικό πολέμου.

H δημιουργία εκ μέρους των νοικοκυριών ενός ικανού στοκ από είδη πρώτης ανάγκης και η προσαρμογή στην καθημερινότητα της «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό έχουν ως αποτέλεσμα οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ να περιορίζονται πλέον στις απολύτως αναγκαίες για την αναπλήρωση των προμηθειών ή για την κάλυψη των εκάστοτε ελλείψεων σε συγκεκριμένα προϊόντα. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, από το υπουργείο Ανάπτυξης (με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των αλυσίδων) κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξει εκ νέου το ωράριο λειτουργίας, με τα καταστήματα να παραμένουν –μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον– κλειστά τις Κυριακές.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία των εταιρειών έρευνας αγοράς, οι «αγορές πανικού» στις οποίες επιδόθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι καταναλωτές, οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου εκτίναξη του τζίρου στα σούπερ μάρκετ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IRI που αφορούν 340 βασικές κατηγορίες προϊόντων από τα λεγόμενα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά (FMGCs), την εβδομάδα από 9 έως 15 Μαρτίου 2020, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 95,7%, δηλαδή ουσιαστικά διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τα 191,92 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2020, ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ έφτασε τα 464,76 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,9% σε σχέση με πέρυσι.

Τα προϊόντα που έγιναν ανάρπαστα

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Ειδικότερα, στη διάρκεια αυτών των τριών εβδομάδων, οι πωλήσεις του κρέατος σε κονσέρβα τύπου luncheon meat αυξήθηκαν κατά 218,8% σε ετήσια βάση, των αλεύρων κατά 152,4%, των οσπρίων κατά 151%, του ρυζιού κατά 147%, των ζυμαρικών κατά 141,2%, του γάλακτος μακράς διάρκειας κατά 126,4% και των προψημένων αρτοποιημάτων (ψωμί, κρουσάν κ.λπ.) κατά 110,2%.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η ζήτηση για έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 93,8%, ενώ παρόμοιο (93,5%) ήταν το ποσοστό της αύξησης και στις κονσέρβες. Αντίστοιχα, ο τζίρος στα προϊόντα ντομάτας ενισχύθηκε από 52,5% (αποφλειωμένες) μέχρι 87,6% (χυμός ντομάτας).

Συνολικά, οι πωλήσεις των τροφίμων το διάστημα αυτό ήταν αυξημένες κατά 31%, ωστόσο, τα πλέον περιζήτητα αποδείχθηκαν τα προϊόντα οικιακής χρήσης, καθώς και εκείνα που έχουν να κάνουν με την προσωπική φροντίδα και υγιεινή. Ενδεικτικά, ο τζίρος στα υγρομάντηλα, στο οινόπνευμα και στα αντιβακτηριακά μαντηλάκια εκτοξεύτηκε σε ποσοστά 518,3%, 457% και 402,7% αντίστοιχα, ενώ και οι πωλήσεις κρεμοσάπουνων και γαντιών αυξήθηκαν κατά 279,7% και 217,3% αντίστοιχα.

Νέο τοπίο στον κλάδο

Όπως είναι λογικό, τα παραπάνω νούμερα μεταβάλλουν δραστικά τη συνολική εικόνα των σούπερ μάρκετ από την αρχή του έτους, οπότε και η πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου ανέμενε για τη φετινή χρονιά μια μάλλον μετριοπαθή άνοδο στις πωλήσεις.

Εξετάζοντας τα στοιχεία από την πρώτη μέχρι την ενδέκατη εβδομάδα του 2020 (09/03-15/03), η Nielsen κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή της πορείας και των τάσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου», με τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων «να παρουσιάζει από τις αρχές του 2020 μέχρι την ενδέκατη εβδομάδα (9-15/3/2020) αύξηση της τάξεως του +9,8%». Στην εν λόγω αύξηση, σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεισφορά των τριών εβδομάδων από 24 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου υπολογίζεται στο 80,1%. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στην προ Covid-19 περίοδο (30/01-23/02) τα Ταχυκίνητα Καταναλωτικά Προϊόντα στο σύνολό τους παρουσίαζαν συγκρατημένη θετική τάση στο +1,8%, το διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μέχρι και τις 15 Μαρτίου η τάση αυτή εκτοξεύτηκε στο +24,1%.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: