Έβρος: Κερασοπαραγωγοί συναντούν την άρνηση του ΕΛΓΑ για αναγγελία

Έβρος: Κερασοπαραγωγοί συναντούν την άρνηση του ΕΛΓΑ για αναγγελία

Στον Έβρο περίπου 200 στρέμματα κερασώνες υπέστησαν ζημιές έως και 100% εξαιτίας καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον Απρίλη. «Σε ορισμένα χωράφια υπάρχουν δέντρα που δεν έχουν ίχνος κερασιού επάνω τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά ντόπιοι παραγωγοί, εξηγώντας ότι ο παγετός έπληξε το άνθος.

Από την άλλη, ο ΕΛΓΑ απαντά ότι οι καταστροφές συνέβησαν μέσα Μάρτη και πρόσφατα τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνει αναγγελία. Για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδος, όμως, οι κερασοπαραγωγοί παραπέμπουν σε σχετικές φωτογραφίες 31 Μαρτίου με ανθισμένα δέντρα.

«Από τον ΕΛΓΑ μας είπαν ότι η καταγραφή έγινε με βάση συγκεκριμένους μετεωρολογικούς σταθμούς και υποστηρίζουν ότι προκλήθηκε από παγετό που κράτησε δυο μέρες. Οι ποικιλίες που επλήγησαν κυρίως είναι οι μεσοπρώιμες και οι μεσοόψιμες». Ο ΕΛΓΑ υποστηρίζει, λένε οι παραγωγοί, ότι η ζημιά έγινε στο μπουμπούκι κι επιπλέον ότι στις ανθισμένες κερασιές ήταν καμένος ο ύπερος του ανθούς. Οι παραγωγοί εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι οι κερασιές πιάσανε καρπίδιο το οποίο στην συνέχεια έπεσε, επομένως  υπήρχε ύπερος.