Έβρος: Μουσείο Άρτου και Σίτου

Στη Λευκίμη Έβρου, τα αδέλφια Βαγγέλης και Χάρης Ντόμπρας μεταμόρφωσαν μια πατρογονική οικία σε Μουσείο Άρτου και Σίτου, αξιοποιώντας το πρόγραμμα LEADER. Η συλλογή αντικειμένων που εκτίθενται είναι αφιερωμένη στο σιτάρι και στο ψωμί. Πρόκειται για αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια και σκεύη που χρησίμευαν στην παρασκευή ψωμιού.

«Είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική κατοικία με φούρνο από το υπουργείο Πολιτισμού. Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2015», αναφέρει ο Βαγγέλης, εξηγώντας πως το κτήριο ανήκε στον προπάππο του πατέρα του.

Οι παππούδες είχαν πολλά αγροτικά εργαλεία στην ιδιοκτησία τους, γεγονός που ενεργοποίησε την ιδέα για δημιουργία μουσείου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα αλώνι, εργαλεία για το όργωμα, το φούρνισμα, αλλά και αγγεία ευρύτερα από τον Έβρο. Το αφιέρωμα στο σιτάρι έγινε γιατί τα δημητριακά αποτελούσαν κύρια καλλιέργεια -ένα δίκοκκο σιτάρι γνωστό από την αρχαιότητα– και το ψωμί βασική τροφή.

Η άδεια λειτουργίας του μουσείου δόθηκε φέτος και σταδιακά ξεκινούν οι επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης με τον Βαγγέλη, που εξηγεί πως το πρόγραμμα είναι ευέλικτο. «Στόχος μας είναι η διατήρηση της παράδοσης. Ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται μέσα από τα εκθέματα πόσο δύσκολα γίνονταν οι εργασίες, χειρωνακτικά, πριν περάσουμε στις μηχανές», καταλήγει.