ΕΒΤΑΡ: Τρύγος με ρομπότ για ελληνικά κρασιά υψηλής ποιότητας

Ένα μηχανικό «χέρι», που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη διαδικασία του τρύγου, αλλά και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες του ξεφυλλίσματος και του πράσινου τρύγου στους αμπελώνες, δοκιμάζεται ήδη στην Ελλάδα σε οινοπαραγωγούς στην Ανατολική Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου ΕΒΤΑΡ, πραγματοποιείται η ανάπτυξη ενός τροχήλατου αυτόνομου ρομπότ για τον τρύγο. Το έργο ΕΒΤΑΡ, «Εξατομικευμένος Βέλτιστος Τρύγος με Αυτόνομο Ρομπότ», συντονίζει το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές (ΑΜΑ) του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Το τριετές αυτό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), Παρέμβαση ΙΙ, του α’ κύκλου της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ». Στο έργο συνεργάζονται δύο ερευνητικοί οργανισμοί, το εργαστήριο ΑΜΑ του Τμήματος Πληροφορικής και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ και τέσσερις επιχειρήσεις, Euroaction, Κτήμα Παυλίδη, Nico Lazaridi και Κτήμα Βίβλια Χώρα.

Αυτοματοποίηση εργασιών

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Βασίλειος Καμπουρλάζος, «μέσω του έργου και της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα αυτοματοποιηθούν εργασίες, όπως το ξεφύλλισμα, όπου αφαιρούνται φύλλα επιλεκτικά για την τροποποίηση του μικροκλίματος των σταφυλιών και ο πράσινος τρύγος, όπου επιλεκτικά αραιώνονται σταφύλια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ωρίμανσης των υπόλοιπων.

Επίσης, θα αυτοματοποιηθεί η ειδικευμένη εργασία του ομοιογενούς τρύγου, ώστε να συγκομίζονται αποκλειστικά σταφύλια παρόμοιου βαθμού ωρίμανσης από ολόκληρο το αμπέλι προς μεγιστοποίηση της παραγωγής οινικών προϊόντων σταθερά υψηλής ποιότητας».

Η αυτοματοποίηση των παραπάνω εργασιών έχει ως στόχο να «υποστηρίξει την αύξηση του μεριδίου των ελληνικών κρασιών σε παγκόσμιες ανταγωνιστικές αγορές με τρεις τρόπους: αυξάνοντας την ποσότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών που αποτελούν «πρώτη ύλη» παραγωγής οινικών προϊόντων, και μειώνοντας το κόστος παραγωγής», συμπληρώνει ο κ. Καμπουρλάζος. Το μεγάλο περιθώριο κέρδους που έχει το αμπέλι, αλλά και το έδαφος που κερδίζει το ελληνικό κρασί ως ένα γρήγορα ανερχόμενο προϊόν παγκοσμίως, μαζί με την αδυναμία των ανθρώπων να εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας που επικρατούν άριστες συνθήκες για τρύγο είναι μεταξύ των παραγόντων που υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη μηχανοποίησης του τρύγου, εξηγεί ο κ. Καμπουρλάζος.

Επίσης, η περιοχή που έχει επιλεγεί είναι τόπος αμπελοκαλλιεργειών παραγωγών οίνων υψηλής ποιότητας. «Συγκεκριμένα, στο έργο συμμετέχουν τρεις οινοπαραγωγοί από την Ανατολική Μακεδονία με εξαγωγική δραστηριότητα και αμπελώνες διαφορετικών γεωμορφολογιών, ώστε τα αποτελέσματα του έργου να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους αμπελώνες στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Τα κτήματα που συμμετέχουν στο έργο

Τα κτήματα Βίβλια Χώρα, Παυλίδη και Λαζαρίδη συμμετέχουν στο πειραματικό στάδιο του έργου. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το κτήμα Βίβλια Χώρα «συμμετέχουμε στο έργο ΕΒΤΑΡ για να δούμε αν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στα κτήματα, προσαρμόζεται και το ρομπότ, ώστε να εφαρμοστεί όλη η κατάλληλη τεχνογνωσία για την αυτοματοποιημένη επιλογή των σταφυλιών εξαιρετικής ποιότητας για την παραγωγή ενός πολύ καλού κρασιού».

Η καινοτομία ήταν ο πρώτος παράγοντας που οδήγησε το κτήμα Παυλίδη στη συμμετοχή του στο έργο. «Το κτήμα θέλει να συμμετέχει σε καινοτόμα πράγματα και το συγκεκριμένο έργο μπορεί να μας βοηθήσει σε πρακτικά κομμάτια, όπως είναι η δειγματοληψία των σταφυλιών, πρακτική που μέχρι τώρα γίνεται χειρωνακτικά και απαιτεί αρκετό χρόνο. Επομένως, αν υπάρχει δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας να γίνεται ανάλυση επιτόπου στο πεδίο θα κερδίσουμε χρόνο στις εργασίες μας», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Κυριακίδης από το κτήμα Παυλίδη.

Η διασύνδεση και η δικτύωση με επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα για την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνογνωσίας και τη διεύρυνση του οπτικού πεδίου των δράσεων που μπορεί να αναπτύξει η επιχείρηση είναι ο λόγος συμμετοχής του κτήματος Λαζαρίδη στο έργο.

Ο Φεδερίκος Λαζαρίδης αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «στην παρούσα φάση, επειδή μιλάμε για ένα τελείως πρωτοποριακό project, οι προσδοκίες μας επικεντρώνονται κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο, το οποίο έχει να κάνει με τη βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, την ανάπτυξη τεχνικών μιας καλλιέργειας ακριβείας και, βεβαίως, τη συγκομιδή καρπών υψηλής ποιότητας, τα οποία θα προσδώσουν αξία στα μεταποιημένα προϊόντα οίνου».

Λειτουργία μηχανήματος

Όπως αναφέρει ο κ. Καμπουρλάζος, το έργο βρίσκεται περίπου στο μέσο της υλοποίησής του. Έχει πραγματοποιηθεί μερικώς η κατασκευή του αυτόνομου ρομπότ, έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των αμπελώνων, η υλοποίηση της εφαρμογής χειρισμού του ρομπότ και αναπτύσσεται το πρότυπο λογισμικό επεξεργασίας δεδομένων των αισθητήρων και λήψης αποφάσεων. «Ένα ιπτάμενο πολύπτερο drone συμβάλλει στο έργο συνεργατικά για τη χαρτογράφηση των αμπελώνων.

Οι τοπογραφικοί χάρτες εισάγονται στην εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί και εξάγονται αυτόματα οι δυνατές διαδρομές πλοήγησης του αυτόνομου ρομπότ στον αμπελώνα. Ο χρήστης επιλέγει από την εφαρμογή τις διαδρομές και την εργασία που θα επιτελέσει το αυτόνομο ρομπότ. Η κάθε εργασία μπορεί να εξατομικευτεί μέσω της εφαρμογής. Το αυτόνομο ρομπότ δέχεται την εντολή και ξεκινάει αυτόματη πλοήγηση στον αμπελώνα και εκτέλεση της επιλεγμένης εργασίας στο σημείο», αναφέρει ο κ. Καμπουρλάζος.