ΕΕ: Σε ανοδική τροχιά η φετινή παραγωγή κρασιού, αλλά τα αυξημένα κόστη προβληματίζουν

Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ το 2022 αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 2% σε σύγκριση με το 2021, ωστόσο αυτός ο όγκος εξακολουθεί να είναι μικρότερος από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας των COPA και COGECA για τον Οίνο.

Παρουσιάζοντας την εκτίμησή τους σε διαδικτυακή εκδήλωση για τη συγκομιδή οινοποιήσιμων σταφυλιών, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις είπαν ότι η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ζημιές από παγετό και χαλάζι περιόρισαν την αυξητική τάση, αν και σημείωσαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει προσβολή από κάποια ασθένεια, η ποιότητα του κρασιού αναμένεται να είναι υψηλή.

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και των οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Luca Rigotti. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα στα αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, «καθώς έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις που κυμαίνονται από τις εισροές έως τις μεταφορές και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ».

Ο κ. Rigotti ζήτησε μέτρα σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό. «Οι παραγωγοί δεσμεύονται να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να διαφυλάξουν το περιβάλλον, όμως χρειάζονται και την κατάλληλη εργαλειοθήκη, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τον χρόνο για να το αξιοποιήσουν. Η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει προς αυτόν τον σκοπό, βελτιώνοντας τις αποδόσεις και μειώνοντας τις εισροές».