Η ΕΕ απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές καλιούχων λιπασμάτων από τη Λευκορωσία, παρότι αυτά βρίσκονται σε έλλειψη. Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί περαιτέρω πιέσεις για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα, ο οποίος ήδη ταλαιπωρείται από αυξήσεις των τιμών των εισροών.

Πριν μερικές μέρες, η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο πακέτο κυρώσεων με αποδέκτρια τη Λευκορωσία, λόγω του ότι η χώρα επέλεξε να υποστηρίξει τη Ρωσία στη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τα περιοριστικά μέτρα περιελαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών χλωριούχου καλίου (σ.σ. ποτάσας), ενός από τα τρία βασικά χημικά θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά λιπάσματα.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί λιπασμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους μια «πολύ σύντομη» μεταβατική περίοδο τριών μηνών για να εκτελέσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την έγκριση της απαγόρευσης. «Μετά από αυτό το διάστημα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα για άλλο εμπόριο» τονίζει αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτή η περίοδος είναι απαραίτητη μόνο για να κλείσουν «υπάρχοντα κενά».

Η εν λόγω απόφαση σηματοδοτεί περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων, καθώς η ΕΕ συνήθως επιτρέπει την πλήρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων και όχι μόνο για τρεις μήνες όπως συμβαίνει εδώ.

Παρότι η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός ποτάσας στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ελλείψεις, με μερίδιο μόλις 6% στην παγκόσμια παραγωγή αυτής της πρώτης ύλης.

Κατά μέσο όρο για την περίοδο 2018-2020, το μερίδιο της Λευκορωσίας στις εισαγωγές καλιούχων λιπασμάτων της ΕΕ ήταν 27%. «Αναμένουμε αυξήσεις τιμών και διαταραχές» δήλωσε εκπρόσωπος των COPA-COGECA, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες μεσοπρόθεσμες λύσεις, αλλά βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση είναι τεταμένη.

www.euractiv.com