Οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας και της Γερμανίας έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι θα πρέπει να σημαίνει η πρόσφατη ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τη γλυφοσάτη (σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν διαπιστώθηκαν «τομείς κρίσιμης ανησυχίας», όσον αφορά τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από τη χρήση της ουσίας στη φυτοπροστασία) και την απόφαση σχετικά με την επανέγκριση του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

Μιλώντας στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ, δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, η ετυμηγορία δεν βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς. «Για εμάς, η μελέτη της EFSA είναι μια μελέτη που δεν έλαβε επαρκώς υπόψη μια βασική πτυχή, δηλαδή τις επιπτώσεις στη φύση», δήλωσε ο υπουργός των Πρασίνων.

Ο ίδιος παραμένει ηχηρός αντίπαλος της επανέγκρισης της γλυφοσάτης και είναι αποφασισμένος να δράσει για αυτό. «Η θέση μας είναι σαφής. Διεξάγω εκστρατεία, ώστε η πλειοψηφία των κρατών-μελών να πει ‘‘όχι’’, αλλά στο τέλος της ημέρας, φυσικά, δεσμεύομαι από το νομικό πλαίσιο», δήλωσε.

Στον αντίποδα, ο Ισπανός ομόλογός του, Λουίς Πλάνας, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ότι η ετυμηγορία που εξέδωσε η EFSA είναι ένα επιστημονικό συμπέρασμα και, συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθηθεί, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.

«Η ισπανική άποψη σχετικά με αυτό είναι πολύ απλή: Εάν η σύσταση είναι αρνητική, πρέπει να την ακολουθήσουμε, εάν είναι θετική, πρέπει επίσης να την ακολουθήσουμε. Η επιστημονική συμβουλή είναι αυτό που μετράει για αυτόν τον φάκελο», δήλωσε. «Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει την πρότασή της μετά την έκθεση της EFSA και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», κατέληξε ο Πλάνας.

Παρότι η EFSA δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την ολοκληρωμένη έκθεσή της, ένα σχέδιο έκθεσης της Κομισιόν που διέρρευσε πρόσφατα υποδεικνύει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποφασίσει να ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης ήδη από τον Σεπτέμβριο.