ΕΕ: Μετά τα σιτηρά, προβληματισμός και για τις εισαγωγές κοτόπουλου, αβγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

Παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις κρατών-μελών για φραγμούς στις αυξανόμενες εισαγωγές στην ΕΕ από την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι οι εμπορικές ροές συνεχίζουν σε καλούς ρυθμούς, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει «κάποιος κίνδυνος» οι φθηνές ουκρανικές εισαγωγές να ρίξουν τις τιμές και να απειλήσουν την τοπική παραγωγή σε ορισμένες περιοχές.

«Δεν βλέπουμε καμία σημαντική δυσμενή εξέλιξη στη γεωργική αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΓΔ για τη Γεωργία, Πιερ Μπασκού, στους ευρωβουλευτές που ανησυχούν για την αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών σε συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε εντοπίσει «κάποια ευπάθεια και κίνδυνο» σε κλάδους όπως αυτοί των πουλερικών, των αβγών και της ζάχαρης. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που παρακολουθούμε πολύ στενά», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες επεκτείνονται

Τα σιτηρά και οι ελαιούχοι σπόροι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών από την Ουκρανία, όμως οι ευρωβουλευτές επισήμαναν και άλλα προϊόντα αγροδιατροφής. «Οι εξαγωγές κοτόπουλου της Ουκρανίας προς την ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 150% σε σύγκριση με την προπολεμική κατάσταση και τα αβγά πάνω από 100%», δήλωσε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Νόρμπερτ Λινς.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Μεταποιητών και Εμπόρων Κρέατος Πουλερικών (AVEC) προειδοποιεί ότι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μειώνεται, τονίζοντας ότι η αύξηση των εισαγωγών από την Ουκρανία, αλλά και τη Βραζιλία και την Ταϊλάνδη, «είναι πολύ ανησυχητική». Οι τριγμοί αυξάνονται και σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, ειδικά στη Γαλλία. «Τα εργοστάσια έχουν κλείσει», δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Anne Sander.

Οι εξαγωγές ζάχαρης της Ουκρανίας στην ΕΕ αυξήθηκαν από 25.000 τόνους μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Ιουλίου 2021 σε 390.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Πριν από λίγες μέρες, η γαλλική Ένωση Παραγωγών Ζαχαρότευτλων (CGB) ζήτησε «μια ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μελλοντική διαχείριση αυτής της εισροής ζάχαρης». Η Ένωση ανησυχεί ότι οι αυξημένοι όγκοι ενδέχεται να μειώσουν τις τιμές και να βλάψουν τους τοπικούς παραγωγούς.

Από τη μεριά του, ο Πιερ Μπασκού εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι «οι τιμές της ζάχαρης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 800 ευρώ ανά τόνο».