ΕΕ: Μηδενίζεται και πάλι ο δασμός εισαγωγών καλαμποκιού

Μετά την πρόβλεψη για μειωμένη παραγωγή αραβοσίτου 2020/21 που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ, ο εισαγωγικός δασμός για τον αραβόσιτο, το σόργο και τη σίκαλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζεται πλέον από τις 27 Αυγούστου 2020 σε 0 ευρώ ανά τόνο.

Οι τιμές του αραβοσίτου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και πάλι λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα της 10ης Αυγούστου στα μεσοδυτικά της χώρας, ο ξηρός και ζεστός καιρός, που οδήγησαν σε μείωση των προβλέψεων συγκομιδής αραβοσίτου για το 2020/21.

Η αναθεωρημένη τιμολογιακή πολιτική δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου 2020 στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και υπολογίζεται με βάση τη διαφορά μεταξύ της ευρωπαϊκής τιμής αναφοράς και της διεθνούς τιμής αναφοράς για τον αραβόσιτο (δηλ. Τιμή cif των ΗΠΑ – κόστος, ασφάλιση και ναύλος στο λιμάνι Ρότερνταμ), σύμφωνα με τον κανόνα που ορίζεται στον κανονισμό της ΕΕ 642/2010.

Ο δασμός για τον αραβόσιτο, το σόργο και τη σίκαλη είχε αλλάξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, ξεκινώντας με την αύξηση από 0 ευρώ σε 5,27 ευρώ ανά τόνο στα τέλη Απριλίου λόγω της τότε σημαντικής πτώσης της τιμής αραβοσίτου cif στις ΗΠΑ, κυρίως ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης βιοαιθανόλης στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου ο δασμός εισαγωγής ανερχόταν στα 5,48 ευρώ ανά τόνο.