Το πράσινο φως σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ άναψαν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) πριν από μερικές ημέρες, κάμπτοντας το πρώτο εμπόδιο πριν από την τελική κοινοβουλευτική έγκριση που αναμένεται τον Νοέμβριο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι, ψηφίζοντας υπέρ της αναθεώρησης, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν πως «η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην ΕΕ και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού θα γίνουν δύο από τους στόχους της μελλοντικής αγροτικής
πολιτικής της ΕΕ».

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από πολλούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι τη θεωρούν ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έκανε λόγο για «σπουδαία νέα», αναφέροντας ότι η ΚΑΠ θα φέρει «σιγουριά στους αγρότες», ενώ ο εισηγητής Peter Jahr υποστήριξε ότι «είναι προς το συμφέρον των αγροτών και της αγροτικής πολιτικής».

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι περισσότερο προς το συμφέρον της κοινωνίας από την προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», τόνισε ο τελευταίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης πριν από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την ως αρκετά ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται σε νέες κοινωνικές προκλήσεις και ως πρακτική για τους αγρότες.

Βήμα μπροστά

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των ευρωπαϊκών ενώσεων Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, τόνισε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ότι τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας κατανοούν την αναγκαιότητα μιας «άμεσης απόφασης» για τους αγρότες.

«Αυτό είναι ένα θετικό βήμα για την ολοκλήρωση των μακρών συζητήσεων, κάτι που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να οριστικοποιήσουν τα εθνικά τους στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ και στους αγρότες να προγραμματίσουν εκ των προτέρων με μεγαλύτερη βεβαιότητα» είπε.

Ωστόσο, άλλοι εμπλεκόμενοι ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις με το αποτέλεσμα, καλώντας τους ευρωβουλευτές να κινητοποιηθούν ενάντια στη συμφωνία, στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Francisco Guerreiro, δήλωσε ότι μέσα από την έγκριση της συμφωνίας, τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα «συνέπραξαν για άλλη μία φορά, προκειμένου να διαιωνίσουν την κλιματική κρίση». «Εμείς [το κόμμα των Πρασίνων] είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και καταψηφίσαμε», είπε.

Περιγράφοντας την πολιτική ως ασυνάρτητη με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τους κλιματικούς στόχους της, ο επίσης Πράσινος ευρωβουλευτής Tilly Metz χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «μεγάλη ήττα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει». «Για την προστασία των αγροτών, της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, πρέπει να καταψηφίσουμε αυτή την ΚΑΠ», είπε.

www.euractiv.com