Η ΕΕ προτείνει νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο με μετάβαση στη βιώσιμη αγροδιατροφή

Για το ειδικό οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο θα διατεθούν έως και 7 δισ. ευρώ

Μια νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο παρουσίασαν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζουζέπ Μπορέλ. Το φιλόδοξο και καινοτόμο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο στοχεύει στην επανεκκίνηση και την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νότιας γειτονίας, η οποία περιλαμβάνει 16 από τις πλησιέστερες ανατολικές και νότιες χώρες-εταίρους της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της ατζέντας περιλαμβάνονται δράσεις για τη μετάβαση της περιοχής σε πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) είναι ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που ορίζει τις σχέσεις της ΕΕ με τις 16 γειτονικές χώρες. Οι εταίροι του Νότου είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Παλαιστίνη, η Συρία και η Τυνησία. Στην Ανατολή, οι χώρες που εντάσσονται στην ΕΠΓ είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Το νέο θεματολόγιο περιλαμβάνει ειδικό οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της μακροπρόθεσμης κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης στις χώρες της Νότιας Γειτονίας. Στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) της ΕΕ θα διατεθούν έως και 7 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του ειδικού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ. ευρώ στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία.

Ανάμεσα στους τομείς πολιτικής του νέου θεματολογίου περιλαμβάνεται η συνένωση δυνάμεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και την αξιοποίηση του δυναμικού τους. Αυτή η πορεία θα εγγυηθεί ένα μέλλον με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές άνθρακα, προστασία των φυσικών πόρων της περιοχής και δημιουργία πράσινης ανάπτυξης. «Η ατζέντα θα βοηθήσει τους εταίρους μας να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τη δράση μας για την προσαρμογή, ιδίως σε κομβικούς ευάλωτους τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή και το νερό», σημειώνει η Κομισιόν.

Ο αγροτικός τομέας περιλαμβάνεται, επίσης, σε σχέδια εκσυγχρονισμού εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τη νότια γειτονία. «Η συνεργασία θα ενισχυθεί για τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων της βιώσιμης διαχείρισης της γεωργίας, της αλιείας και της διατήρησης των φυσικών παραγόντων παραγωγής για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας», αναφέρει η Κομισιόν. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή ειδικών τεχνικών γνώσεων στη διαμόρφωση πολιτικών που σχετίζονται με τη γεωργία και τη γαλάζια οικονομία, την υποστήριξη αγρο-οικολογικών πρακτικών και την προώθηση πρότζεκτ ευφυούς γεωργίας και υδατοκαλλιέργειας».