ΕΕ: Ξανά φαβορί η Πολωνία για τη θέση Επιτρόπου Γεωργίας;

ΕΕ: Χωρίς την Πολωνία η διεκδίκηση της θέσης Επιτρόπου Γεωργίας

Η Ursula von der Leyen που σύντομα αναλαμβάνει και τυπικά, καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσέφερε στην Πολωνία το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας.

Ωστόσο, ο κ. Krzysztof Szczerski, ο οποίος ορίστηκε ως υποψήφιος επίτροπος εκ μέρους της Πολωνίας, απέσυρε τη Δευτέρα (26/8) την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος την απειρία του σε θέματα γεωργικής πολιτικής.

«Αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Δεν αναμένουμε από την Πολωνία να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας», ανέφερε σε συνέντευξή του σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ωστόσο κατόπιν έγκρισης της πολωνικής κυβέρνησης ο Szczerski πρότεινε για αντικαταστάτη του τον έμπειρο σε αγροτικά ζητήματα Janusz Wojciechowski που εκπροσωπεί τη χώρα στο ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο (ECA). Φαίνεται μάλιστα ότι η von der Leyen επιμένει στην επιλογή της εν λόγω χώρας γεγονός που πιθανώς να έκαμψε της αρχικές ενστάσεις της Πολωνίας.

Όλα ανοιχτά μέχρι το τέλος, παραμένουν πολλοί στο παιχνίδι

Φαίνεται λοιπόν ότι η von der Leyen επιμένει στα σχέδιά της για την Πολωνία αν και προς το παρόν ουδείς δε μπορεί να είναι βέβαιος αν η προτάσεις της θα παραμείνουν αμετάβλητες μέχρι το πέρας της διαδικασίας εκλογής Επιτρόπων. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον επόμενο Επίτροπο Γεωργίας που θα διαδεχθεί τον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν θα είναι η ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η ευθύνη των αλλαγών που θα επέλθουν σε θέματα οικονομικών ενισχύσεων.

Πάντως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία της von der Leyen να προσφέρει το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας στην Πολωνία και η απόσυρση του Szczerski, αυξάνει τις πιθανότητες  άλλων χωρών, όπως της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Λιθουανίας να αποκτήσουν δικό τους εκπρόσωπο για τη χάραξη της «Νέας ΚΑΠ».