ΕΦΚ: Mεγάλα προβλήματα, για λίγα λεφτά

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ένα μπουκάλι κρασί, που πριν την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κόστιζε 12 ευρώ, από την αρχή του χρόνου, με την εφαρμογή του μέτρου, θα φτάσει να πωλείται 12,20 ευρώ. Νομίζω ότι κανένας δεν πιστεύει σοβαρά ότι όποιος έχει αποφασίσει να δώσει 12 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, θα κάνει πίσω επειδή θα χρειαστεί να πληρώσει 20 λεπτά παραπάνω.

Τότε, για ποιο λόγο οι οινοποιοί κλείνουν τα οινοποιεία τους τη Δευτέρα 25/1, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή του ΕΦΚ; Γιατί ο ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) και η Διεπαγγελματική Οίνου θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη;

Γιατί η εφαρμογή του μέτρου, από την αρχή του χρόνου, χωρίς συνεννόηση και προγραμματισμό, έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον κλάδο, προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα.

Τα οινοποιεία πρέπει να φτιάξουν φορολογικές αποθήκες άμεσα -σ.σ. υπάρχουν και μεγάλα οινοποιεία που δεν διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό αν και τυπικά θα όφειλαν- ώστε να πραγματοποιείται η διακίνηση του κρασιού έως τον τελικό καταναλωτή, χωρίς ο καθένας από τους μεσάζοντες να χρειάζεται να προκαταβάλει τον φόρο. Όμως, τα τελωνεία που είναι υπεύθυνα, αδυνατούν, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν, να ανταποκριθούν στα αιτήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στον νομό Σερρών, για παράδειγμα, υπάρχουν 17 οινοποιεία και μόνο ένας υπάλληλος στο αρμόδιο τελωνείο, που πρέπει να μεταβεί και να καταγράψει όλα τα εμπορεύματα. Θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όμως, οι πελάτες δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν.

Μέσα από το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί, είναι αμφίβολο αν το δημοσιονομικό όφελος θα είναι τέτοιο που να αξίζει όλη αυτή η φασαρία. Αναρωτιέμαι, ήταν τόσο δύσκολο να υπάρξει προετοιμασία και συνεννόηση με τον κλάδο;

-Διαφήμιση-