Μια νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι δέκα ουσίες νιτροζαμίνης, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι καρκινογόνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης είναι «ανησυχητικά για την υγεία» σε όλες τις ηλικίες.

Αυτές οι χημικές ενώσεις σχηματίζονται στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία τους και μπορούν να βρεθούν σε μια σειρά προϊόντων αγροδιατροφής, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών, των επεξεργασμένων ψαριών και της μπύρας, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της σάλτσας σόγιας και των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τουρσί και καρυκεύματα.

Ωστόσο, η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις νιτροζαμίνης είναι το κρέας και τα προϊόντα του.

Η νέα αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, δηλαδή προκαλούν καρκίνο και μπορούν να βλάψουν το DNA.