Με εγγυημένη τιμή 35 λεπτών η Σόγια Ελλάς στο σκληρό σιτάρι

Έως 2 λεπτά το μπόνους ποιότητας για πρωτεΐνη άνω του 14%

Στην τέταρτη σεζόν του εισέρχεται το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας σκληρού σιταριού της Σόγια Ελλάς, διευρύνοντας χρόνο με τον χρόνο το γεωγραφικό του αποτύπωμα, με αποτέλεσμα πλέον να εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν των σιτοπαραγωγικών περιοχών της χώρας.

Ακολουθώντας μάλιστα το ρεύμα της αγοράς, το τιμολόγιο της εταιρείας εκκινεί φέτος από τα 35 λεπτά/κιλό (έναντι 27 λεπτών πέρυσι), στα οποία προστίθενται έως και 2 λεπτά, αναλόγως των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ειδικότερα, για πρωτεΐνη από 13% έως 13,9%, οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα λάβουν επιπλέον 1 λεπτό/κιλό, ενώ για πρωτεΐνη από 14% και πάνω το μπόνους ανέρχεται σε 2 λεπτά, διαμορφώνοντας την τελική τιμή στα 37 λεπτά/κιλό.

Τα νούμερα αυτά λειτουργούν ουσιαστικά ως εγγυημένη τιμή βάσης και οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να διατηρήσουν την τιμή ανοιχτή από την ημέρα παράδοσης της σοδειάς τους. Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές θα είναι άμεσες και τοις μετρητοίς.

Εφικτοί οι 12.000 τόνοι για φέτος

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, όλα αυτά συνιστούν μια αρκετά δελεαστική καλλιεργητική πρόταση, σε συνδυασμό με το σχετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται από 15 έως 18 ευρώ/στρέμμα, λόγω του υψηλού αριθμού σπόρων ανά κιλό με μεγάλη ικανότητα αδελφότητας και της δυνατότητας πίστωσης των εφοδίων μέχρι τον αλωνισμό.

Τα ίδια στελέχη βέβαια δεν τρέφουν αυταπάτες και αναγνωρίζουν ότι, με τις τιμές των σιτηρών να έχουν πάρει την ανιούσα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τα συμβολαιακά. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, και με βάση το ενδιαφέρον που εισπράττουν ήδη από τους παραγωγούς, εκτιμούν ότι στο τέλος της νέας καλλιεργητικής σεζόν θα έχουν συγκεντρώσει περί τους 12.000 τόνους, όσους δηλαδή και πέρυσι -νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι την πρώτη χρονιά που «έτρεξε» το πρόγραμμα, οι ποσότητες ανέρχονταν σε 900 τόνους.

«Κουμπώνοντας» παραγωγό με βιομηχανία

Οι συνεργαζόμενοι αγρότες θα λάβουν πιστοποιημένους αμερικανικούς σπόρους (κόκκινο καρτελάκι R2) που παράγει στη χώρα μας η Σόγια Ελλάς, έχοντας εξασφαλίσει τα σχετικά royalties. Δημιουργός τους, αξίζει να σημειωθεί, είναι ο γνωστός γενετιστής Dr. Charles Ntiamoah ο οποίος, όπως είχε γράψει σε σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», βρίσκεται πίσω από τους πρώτους ελληνικούς σπόρους σκληρού και μαλακού σιταριού που ανέπτυξε η εταιρεία, σε συνεργασία με τους αδελφούς Παυλίδη.

Όπως εξηγούν στελέχη της Σόγια Ελλάς, οι δοκιμές ξεκίνησαν το 2012 και τη σεζόν 2014-2015 οι ποικιλίες καταχωρήθηκαν στον εθνικό κατάλογο της χώρας μας και στο αντίστοιχο μητρώο της ΕΕ. «Είδαμε ότι οι συγκεκριμένοι σπόροι δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα στην Ελλάδα και, επιπλέον, υπήρχε σημαντική ανταπόκριση από τη βιομηχανία», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». «Με απλά λόγια και μιλώντας σχηματικά, ουσιαστικά “κουμπώνουμε” τον παραγωγό που συνεργάζεται μαζί μας σε συμβολαιακή βάση με τους μύλους, με τους οποίους έχουμε επίσης αντίστοιχη συμβασιοποιημένη συνεργασία», προσθέτουν.

Σε γεωγραφικό επίπεδο, το πρόγραμμα συμβολαιακής καλύπτει, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν όλες τις σιτοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας: Από την Κομοτηνή, τη Δράμα, τις Σέρρες (όπου πέρυσι εφαρμόστηκε για πρώτη χρονιά), την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, τη Χαλκιδική, τα Γιαννιτσά, την Πέλλα, την Αξιούπολη και την Πιερία, μέχρι νοτιότερα τον Δομοκό, τον Αλμυρό Βόλου και τη Θήβα.