Έγκαιρες αποζημιώσεις, προστασία και ανασυγκρότηση ζητάει ο Έβρος

Η συνολική εικόνα των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον Έβρο, με το 1 εκατ. καμένα στρέμματα, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί, αλλά σταδιακά χτίζεται μέσα από τις δηλώσεις των πληγέντων και την καταγραφή των υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Βασίλης Δελησταμάτης, σημειώνει ότι η επιφυλακή συνεχίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα διαρκέσει λογικά μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στην περιοχή Δαδιά – Γιαννούλη – Σουφλί.

Εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα και στις ζημιές, αναφέρει ότι «κάηκαν περίπου 2.500 αιγοπρόβατα, περίπου 200 χοιρινά και λιγότερα βοοειδή. Σημαντική ζημιά έχει υποστεί η μελισσοκομία μας. Αθροιστικά σε Έβρο και Ροδόπη είναι περίπου 3.500 κυψέλες. Το άσχημο είναι ότι για τα εναπομείναντα ζώα και μελισσοσμήνη έχει καταστραφεί ο βιότοπός τους, ο τόπος βόσκησης και αυτό χρειάζεται να επιλυθεί. Επιπλέον, πολύ μεγάλη ζημιά υπέστη ο ελαιώνας της Κοινότητας Μάκρης. Μέχρι τώρα είναι καταγεγραμμένα 250.000 ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν».

Όπως προσθέτει ο κ. Δελησταμάτης, οι συνέπειες είναι πολλαπλές για το αξιόλογο ΠΟΠ προϊόν. Οι τρομακτικές συνέπειες στο δασικό σύμπλεγμα περιλαμβάνουν και 200 οικογένειες υλοτόμων, οι οποίοι θα έχουν δουλειά για τρία χρόνια και στη συνέχεια θα σταματήσουν, συμπαρασύροντας αυτούς που λάμβαναν προϊόντα από το δάσος, ενώ θα επηρεάσουν και τη βιομηχανία ξύλου της περιοχής (ΑΚΡΙΤΑΣ).

Κινήσεις της περιφέρειας

Εστιάζοντας στις κινήσεις της περιφέρειας ως συμβολή στην αποκατάσταση και στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, ο κ. Δελησταμάτης αναφέρει ότι ξεκίνησε άμεσα η διανομή χορτονομής στους παραγωγούς των οποίων οι ζωοτροφές είχαν καεί, ως μία πρώτη βοήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιλύεται το πρόβλημα.

«Θα ακολουθήσει μια δεύτερη διανομή καρπών, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ. Ήρθαμε σε επαφή με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Ζωοτροφών, ώστε να πραγματοποιήσει κάποιες δωρεές σε αυτούς που κάηκαν οι ζωοτροφές τους και εκείνος ανταποκρίθηκε. Σε δεύτερη φάση, θα βοηθήσουμε εκείνους των οποίων τα ποιμνιοστάσια και οι ζωοτροφές δεν κάηκαν, αλλά η απουσία βοσκότοπου τους προκαλεί πρόβλημα».

Από το υπουργείο ζητήθηκε να καλύψει τη ζωοτροφή των κοπαδιών για διάστημα τριών μηνών και εστάλη μία πρώτη δόση 1 εκατ. ευρώ, για τροφή σε ζώα και μελισσοσμήνη. Οι παρεμβάσεις στον ελαιώνα της Μάκρης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αναζήτηση φυτωρίων που έχουν την ίδια ποικιλία ελιάς για να γίνουν φυτεύσεις. Ο κ. Δελησταμάτης προσθέτει ότι χρειάζονται, επίσης, έργα υποδομών που δεν έγιναν μέχρι τώρα όπως και τον ανασχεδιασμό όλου του δάσους που έχει καεί σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες. «Το Δασαρχείο ανέλαβε την εκπόνηση των αντιδιαβρωτικών έργων. Η περιφέρεια είναι υπεύθυνη για το πεδινό κομμάτι».

Οι επεμβάσεις συνεχίζονται με προτεραιότητα στα σημεία, τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα επωμισθούν το μεγαλύτερο βάρος του νερού εάν τυχόν προκύψουν πολλές βροχοπτώσεις. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε ρέματα στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.