Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια σκόρδου στη Νέα Βύσσα

Οι πολλές βροχοπτώσεις στη συγκομιδή προκάλεσαν απώλειες στους σκορδοπαραγωγούς της Ν. Βύσσας Ορεστιάδας. Εμπορικά ήταν μια πολύ καλή χρονιά, το σκόρδο είχε αυξημένη ζήτηση και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές, ισοσταθμίζοντας εν μέρει τη ζημιά. «Η τιμή παραγωγού για ανεπεξέργαστα σκόρδα διαμορφώθηκε στο 1,80 – 2 ευρώ/κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 1,5 ευρώ. Οι ποσότητες ήταν μειωμένες από 20% έως 40%», περιγράφει ο πρόεδρος του ΑΣ Παραγωγής, Επεξεργασίας, Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Φέτος, οι παραγωγοί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη φύτεψαν σε λιγότερα στρέμματα λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, ενέργεια). «Πέρυσι, είχαμε κόστος παραγωγής 1.100 ευρώ το στρέμμα, φέτος θα πλησιάσει τα 1.300 ευρώ. Εάν προκύψουν προβλήματα με χαμηλές αποδόσεις, οι παραγωγοί θα απογοητευτούν» σχολιάζει, τονίζοντας πως δεν γίνεται να μειώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Υπολογίζει ότι πέρυσι καλλιεργήθηκαν περίπου 2.200 στρέμματα και φέτος κυμαίνονται στα 1.500-1.700, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν 2.500 τα στρέμματα. Αποδίδει τη δραματική μείωση στη γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας και το κόστος καλλιέργειας. Πριν από δύο χρόνια, υπήρχαν 150 καλλιεργητές και του χρόνου θα μείνουν λιγότεροι από 100. Σε βάθος πενταετίας δεν θα μείνουν σκορδοπαραγωγοί. Η καλλιέργεια βιολογικού σκόρδου, παρά τη ζήτηση, περιορίζεται σε 25 στρέμματα. Το θετικό είναι πως φέτος δεν έγινε αθρόα εισαγωγή κινεζικού σκόρδου με συνέπεια να ανέβει η ζήτηση του ελληνικού.