Εγκαταλείπουν την γαλανόλευκη οι Θρακιώτες αλιείς

Η επέκταση του Οικολογικού Δικτύου NATURA, από το Δέλτα του Έβρου μέχρι την Πέραμο Καβάλας, θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική τους επιβίωση

Αντίθετοι στο σχέδιο νόμου για την ένταξη της παράκτιας ζώνης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και την Πέραμο Καβάλας, στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 είναι οι αλιείς της περιοχής. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα σημάνει την απαγόρευση αλιείας στο Θρακικό Πέλαγος κάτω των έξι μιλίων, επομένως η αλιευτική δραστηριότητα μεταφέρεται στα διεθνή ύδατα.

«Αποφασίστηκε να γίνει επέκταση των προστατευόμενων περιοχών και να συμπεριληφθούν θαλάσσιες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Περιβάλλοντος να θέσει σε διαβούλευση περιοχές στα έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές», αναφέρει αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, τονίζοντας «μάς απαγορεύουν να αλιεύουμε στην Ελλάδα». Εάν γίνει η ένταξη στο Δίκτυο NATURA, οι αλιείς της περιφέρειας θα οδηγηθούν σε εγκατάλειψη της αλιείας. Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιούνται 200 οικογένειες. Η ενδεχόμενη απόφαση επηρεάζει ψαράδες στα λιμάνια των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σαμοθράκη και Θάσος.

Έχουν διαμηνύσει ότι, εάν περάσει η επέκταση, οι Έλληνες ψαράδες θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία. «Όταν απαγορεύεται ν’ αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, γιατί να έχω έδρα την Αλεξανδρούπολη; Δίπλα μας είναι το λιμάνι της Αίνου κι επιπλέον θα μπορούμε να αλιεύουμε στα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να μας παρενοχλεί κανείς, όπως γίνεται τώρα με τα τουρκικά αλιευτικά».

Ο κ. Σαρίκας τονίζει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μελέτες για τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά η Ελλάδα δανείζεται μελέτες χωρίς έρευνα εφαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. «Αναφέρεται ότι ενέχεται κίνδυνος στη Μεσόγειο για τα δελφίνια και το υιοθετούμε. Στο Θρακικό Πέλαγος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο οι ψαράδες σταματούν τις εργασίες τους από ζημιές που προκαλούν τα υπεράριθμα δελφίνια. Οι Ευρωπαίοι αλιείς που έφεραν όλα τα προστατευόμενα είδη σε τραγικά χαμηλό αριθμό αποζημιώνονται για τα παραπάνω, με εξαίρεση τους Έλληνες». Ακόμα, προσθέτει ότι η χελώνα mydas και η καρέτα- καρέτα ευδοκιμούν στην περιοχή και αυξάνονται, ενώ εάν κινδύνευαν θα είχαν μειωθεί. Τέλος, αναφέρει ότι ενημερώθηκαν για τη διαβούλευση από το Τμήμα Αλιείας την τελευταία ημέρα.