Έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου

Έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου

Ομόφωνα ενέκριναν το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και τα μέλη του συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/7 στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης, ξεκίνησε με παρουσίαση του ΠΕΣΔΑ από το μελετητή, ο οποίος ενσωμάτωσε τις αναγκαίες αλλαγές που είχαν προτάξει τα μέλη του ΦΟΔΣΑ, κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

 Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τη διοίκηση του φορέα, απαλείφθηκε κάθε αναφορά στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, ενώ αποσύρθηκε ο όρος «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα», καταγράφηκε, όμως, ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση θα φθάνει τις 100 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, για την συνολική ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, και ορίζεται πως οι μονάδες διαχείρισης θα δημιουργηθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – μία ανά περιφερειακή ενότητα – χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης, πλην Λακωνίας όπου υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την περιοχή της Σκάλας του δήμου Ευρώτα. Υπογραμμίστηκε επίσης, ότι οι δήμοι θα προωθήσουν την ανακύκλωση.

Ακόμη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, τόνισε ότι δεν δέχονται μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης, και ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης υπογράμμισε σε έντονο ύφος (και απαντώντας ουσιαστικά όπως είπε, σε δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη από την Αρχαία Ολυμπία), ότι δεν δέχονται στη Μεγαλόπολη δημιουργία χώρου ταφής υπολειμμάτων.
 
Σημειώνεται ότι το επόμενο στάδιο είναι η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του νέου ΠΕΣΔΑ, που αναμένεται να είναι έτοιμη σε δέκα περίπου ημέρες.
 
Ικανοποιημένη δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την απόφαση του ΦΟΔΣΑ, που αφορά το νέο ΠΕΣΔΑ, και μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη για τους Πελοποννήσιους» την απόφαση του Φορέα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ