Ειδική εισφορά στο εισόδημα αντί για κόφτη 30% στους ετεροσυνταξιούχους

Ενα νέο σύστημα αντιμετώπισης των συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται, με πιο δίκαιες και αναλογικές επιβαρύνσεις, σε συνάρτηση με το εισόδημά τους, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες ήθελαν τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση του οριζόντιου πέναλτι 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων και στην αντικατάστασή του από μια ειδική εισφορά η οποία θα επιβάλλεται στο εισόδημα που αποκτάται από την εργασία, πέραν φυσικά των υπόλοιπων κρατήσεων που προβλέπονται. Το ποσοστό της εισφοράς αυτής δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30% ενώ μένει να δημοσιοποιηθούν και οι λεπτομέρειες του τρόπου παρακράτησής του. Από το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει σαφής ελάφρυνση ιδίως των συνταξιούχων που αποκομίζουν ένα μικρό εισόδημα από την εργασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι συνταξιούχοι αγρότες που αποκτούν εισόδημα από εργασία υπαγόμενη στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ εξαιρούνται από την περικοπή της σύνταξης. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τους συνταξιούχους αγρότες που απασχολούνται σε δραστηριότητες οι οποίες δεν σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (π.χ. ελεύθερο επάγγελμα ή μισθωτή εργασία) για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-EΦΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται ο «κόφτης» του 30%.

Για τους «ετεροεπαγγελματίες» συνταξιούχους, δηλαδή τους συνταξιούχους που προέρχονται από άλλα ταμεία και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, υπάρχει εξαίρεση από το πέναλτι απομείωσης της σύνταξης, εφόσον το αγροτικό εισόδημα που αποκτούν είναι κάτω των 10.000 ευρώ. Αντίθετα, αν το αγροτικό εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ υφίστανται μείωση σύνταξης 30%.

Προβληματισμός για τις ρυθμίσεις

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν τρόπους να «τονώσουν» το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων για τις ρυθμίσεις χρεών, που φαίνεται αρκετά υποτονικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων 120 ή 72 δόσεων και οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί είναι περίπου 20.000, όταν οι δυνητικά ωφελούμενοι υπολογίζονται στους δεκαπλάσιους. Ανασταλτικός παράγοντας για πολλούς ασφαλισμένους φαίνεται ότι είναι η πρόβλεψη για καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται είτε η παράταση της προθεσμίας, είτε μια νέα κοινή ρύθμιση, η οποία θα ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία.

Αγγίζουν τα 46 δισ. τα χρέη στα ταμεία

Σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το 2023, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο α’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 45,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 255,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις κύριες οφειλές να εμφανίζονται μειωμένες κατά 137,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα πρόσθετα τέλη να είναι αυξημένα κατά 393,5 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, οι οφειλέτες, βάσει των αριθμών μητρώων, εμφανίζονται μειωμένοι κατά 130.369 και ανέρχονταν στο τέλος του τριμήνου σε 2.293.204. Η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στις κατηγορίες οφειλής μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023