Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνονται διατεθειμένα να βάλουν πλάτη στον συνεταιρισμό που άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική αγορά γάλακτος, είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είτε με μείωση των επιτοκίων.

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Τσατσάκη

«Οι διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Καντώνια του ομίλου Cosmos Aluminium, δεν έχουν ναυαγήσει. Οφείλουμε, όμως, να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα και να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό διαρθρωτικών κινήσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής εξυγίανσης του συνεταιρισμού. Και μια τέτοια σκέψη είναι η κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα για τη διασφάλιση και την προστασία της δραστηριότητάς μας».

Με αυτά τα λόγια, η διοίκηση του συνεταιρισμού, σχολιάζει στην «ΥΧ» την έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς του συνεταιρισμού από την οικογένεια Καντώνια στη Λάρισα έχουν ναυαγήσει. Σχετικά δημοσιεύματα, μάλιστα, ανέφεραν ότι ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να ήταν και σκόπιμη, προκειμένου ο επίδοξος αγοραστής να αποκτήσει το ΘΕΣΓάλα απαλλαγμένο από χρέη.

Ζητείται νομική πλατφόρμα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης οι συζητήσεις με τον όμιλο Καντώνια συνεχίζονται, ωστόσο, το σημαντικότερο «αγκάθι» ή, τουλάχιστον ένα από αυτά, έχει να κάνει με το συνεταιριστικό καθεστώς του ΘΕΣΓάλα. «Επειδή πρόκειται για συνεταιρισμό, ο οποίος αποτελείται από μετόχους, η εξαγορά του ή οποιαδήποτε άλλη συνεργασία, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται μια νομική φόρμουλα που να καλύπτει και τις δύο πλευρές. Αυτή ακριβώς αναζητούμε», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Θεωρητικά, πάντως, η συνεργασία μεταξύ του συνεταιρισμού και της ιδιωτικής επιχείρησης, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους π.χ. με τη μίσθωση των εγκαταστάσεων του πρώτου, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΕΑΣ Μεσσηνίας και του ομίλου Κωνσταντόπουλου.

Πρόθυμες να βάλουν πλάτη οι τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση, πάντως και ανεξάρτητα από την τύχη των διαπραγματεύσεων με τον όμιλο Καντώνια (σ.σ. πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον ακόμα τρεις ενδιαφερόμενοι) αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο ΘΕΣΓάλα χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν φρέσκα κεφάλαια, αλλά και μια σειρά ενεργειών οικονομικής εξυγίανσης.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο το μέλος του ΔΣ επιβεβαιώνει στην «ΥΧ» ότι διεξάγονται συζητήσεις με τις τράπεζες στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων. Το θετικό είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –τα ανοίγματα προς τα οποία εκτιμώνται σε 6 εκατ. ευρώ– φαίνονται διατεθειμένα να βάλουν πλάτη στον συνεταιρισμό, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική αγορά γάλακτος, εισάγοντας τους αυτόματους πωλητές και μπαίνοντας παράλληλα στο… μάτι των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου.

«Σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών μας εξόδων, αποτέλεσμα της παραχώρησης των καταστημάτων με τους αυτόματους πωλητές σε ιδιώτες, μέσω δικαιόχρησης (franchise), ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες».

Η γρήγορη ανάπτυξη που γύρισε μπούμερανγκ

Η θεσσαλική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στη Λάρισα ιδρύθηκε το 2011 από παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, συνεργάζεται με 35 φάρμες, απασχολεί 120 εργαζομένους, ενώ όλα του τα καταστήματα (54) σε Αθήνα και Λάρισα έχουν διατεθεί σε ιδιώτες μέσω (franchise) και πιθανότατα την ίδια τύχη θα έχουν και τα τέσσερα ιδιόκτητα ΑΤΜ γάλακτος στη Θεσσαλονίκη.

Tόσο το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που εισήγαγε όσο και η «μόδα» των αυτόματων πωλητών βοήθησαν στη γρήγορη ανάπτυξή του. Μια ανάπτυξη που ωστόσο, όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, επιτεύχθηκε κυρίως με βραχυπρόθεσμο δανεισμό την ώρα που η εγχώρια αγορά γάλακτος κατέγραφε χρόνο με τον χρόνο ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες. Η είσοδος σε νέες κατηγορίες προϊόντων και το σχέδιο μετατροπής των καταστημάτων σε «γωνιές συνεταιριστικών προϊόντων» έφερε τζίρους, αλλά και πρόσθετα οικονομικά βάρη στην επιχείρηση.