Εισαγόμενα τα χοιρινά στις γιορτές

Αυξημένη ζήτηση θα περίμενε κάποιος να έχουν τα ντόπια χοιρινά τις γιορτές, αλλά η αποθεματοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της COVID-19 οδήγησε σε αδιέξοδο τις χοιροτροφικές μονάδες και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ειδικά στη Δράμα όπου βρίσκονται 17 χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις με 5.000 χοιρομητέρες.

Η χαμένη παρτίδα σώθηκε στο παρά πέντε με τα 253 ευρώ ανά χοιρομητέρα, που δόθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, συνολικά 15.500.123 ευρώ, μετά από πολύμηνη αναμονή. «Οι ζωοτροφές είναι 100% αυξημένες, το ρεύμα 300% πάνω. Ήταν οξυγόνο στην εντατική για εμάς», δηλώνει ο Χρήστος Σταυρινάκης, μέλος του ΔΣ της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, εκπροσωπώντας τον Νομό Δράμας.

Οι πωλήσεις ήταν οι χειρότερες δυνατές, καθώς «πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές αποθεματοποιημένα χοιρινά από το εξωτερικό για ελληνικά. Έφεραν, επίσης, από την Κύπρο σε χαμηλή τιμή». Οι τιμές για τους ντόπιους κυμάνθηκαν στα 2,20 με 2,40 ευρώ το κιλό.

Οι συνάδελφοι του κ. Σταυρινάκη παλεύουν να παραμείνουν στο επάγγελμα. «Η Ξάνθη έχει δύο μονάδες, η Κομοτηνή μία μικρή, μία πολύ μικρή το Διδυμότειχο και μία το Σουφλί».

Όλοι στρέφουν το βλέμμα στα αναμενόμενα ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που διεκδικεί η Ελλάδα από την ΕΕ. «Κατανάλωση χοιρινού υπάρχει, οι καταναλωτές το πληρώνουν ακριβά, γιατί τα καρτέλ δεν κατέβασαν την τιμή, παρότι ο παραγωγός πουλάει στο κόστος. Και το εισαγόμενο που είναι πιο φθηνό, των 2 ευρώ, πωλείται για ελληνικό με 5-5,5 ευρώ!», δηλώνει με δυσαρέσκεια.

Στα 2,50-2,80 τα αμνοερίφια

Μεταξύ 2,50 και 2,80 ευρώ το κιλό για ζων βάρος κυμάνθηκαν οι τιμές των αμνοεριφίων στη Ροδόπη, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, Σάκης Κοσουτζής. «Οι Ιταλοί αγόραζαν από εμάς, αλλά σταμάτησαν πριν από τις γιορτές.

Η πτώση της τιμής κατά 60% είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας στη Θράκη για το 2022» δηλώνει, θέτοντας το εξής ερώτημα προς τον υπουργό, κ. Λιβανό: «Τι θα γίνει με τις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές; Θα έρθουν όταν πουλήσουμε τα κοπάδια μας;». Εάν δεν υπάρξει πολιτική στήριξη, θα οδηγήσουν τα ζώα στο σφαγείο, μεταφέρει με απογοήτευση, καθώς οι κτηνοτρόφοι είναι χρεωμένοι.