ΕΚΑΓΕΜ: Ευκαιρία επανεκκίνησης της αγροδιατροφής η 29η Agrotica

Οι προτάσεις για τη στήριξη και εξέλιξη του Έλληνα αγρότη

του Παναγιώτη Φωτιάδη, προέδρου ΔΣ της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων

Πολλές είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο αγροδιατροφικός κλάδος, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, όπου οι αγρότες βάλλονται από όλες τις πλευρές.

Από τη μία έχουμε τις συνεχείς αυξανόμενες απαιτήσεις της ΚΑΠ που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή και από την άλλη την ανάγκη στήριξης της χώρας σε περιόδους κρίσης, όπως πρόσφατα με την πανδημία και τώρα και με τον πόλεμο, κυρίως τον οικονομικό.

Η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει όχι απλά να στηρίξει τον κλάδο της αγροδιατροφής, αλλά να τον διαφυλάξει με κάθε κόστος, διότι σε αυτόν βασίζεται όχι μόνο ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ, αλλά ολόκληρη η επιβίωσή μας στην κρίσιμη περίοδο που διακηρύττουν ότι βρίσκεται μπροστά μας.

Στόχος η επισιτιστική ασφάλεια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την προσεχή σύνοδο, «πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι εγγυόμαστε την ασφάλεια εφοδιασμού καθώς και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει το κρύο του χειμώνα», αλλά εγώ θα πρόσθετα την επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια ως κυρίαρχο στόχο.

Ήδη παρατηρούνται μεμονωμένα φαινόμενα καταστροφής ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων, σε σημείο που δεν μπορούν να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα διατήρησης της ευζωίας των ζώων τους. Αν με κάθε τρόπο δεν διαφυλάξει η χώρα το εισόδημα του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου, όπως διαχρονικά στοχεύει η ΚΑΠ, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημα σενάρια.

Ευτυχής συγκυρία, η έναρξη υποβολής των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού (ν.4887/2022) για τον γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο. Ευελπιστούμε και στην εξαγγελία των επενδυτικών προγραμμάτων των Μέτρων 4.1 και 4.2 με αυξημένους προϋπολογισμούς, για να καλύψουν τις νέες τιμές της αγοράς.

Στήριξη μέσω του ΠΑΑ

Θα πρέπει να γίνει χρησιμοποίηση των πόρων της παρέμβασης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 για στήριξη στη φυτική και ζωική παραγωγή, αλλά και τη μεταποίηση, την εμπορία και την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, αξιοποιόντας των προνομιακών όρων δανεισμού του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των αγροτικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των αγροτικών προϊόντων φυτικής, ζωικής παραγωγής και των ελληνικών τροφίμων στις διεθνείς αγορές. Μετά από τρία χρόνια απουσίας, η φετινή AGROTICA 2022 αποτελεί μια νέα ευκαιρία επανεκκίνησης για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, αφού διεξάγεται σε τελείως διαφορετική βάση.

Από τον Φεβρουάριο που την έχει συνηθίσει ο αγροτικός κόσμος έχει μεταφερθεί τον Οκτώβριο, ενώ θα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη πολλές γεωργικές εργασίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά το διάστημα της έκθεσης.

Η ΕΚΑΓΕΜ στην πρώτη γραμμή

Πολλά μέλη της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων θα πρέπει να βρίσκονται στις επιχειρήσεις τους και στο έργο της υποστήριξης που παρέχουν στον Έλληνα αγρότη.

Ως Ένωση, καλύπτουμε πάνω από 5.000 τ.μ. σε όλα σχεδόν τα περίπτερα, αφού τα μέλη μας ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες εκθετών και παράγουν μηχανήματα, εξοπλισμούς, εξαρτήματα και ανταλλακτικά για όλα τα στάδια της γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης.

Το περίπτερο της ΕΚΑΓΕΜ φιλοξενεί και το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού συμμετέχουμε στο πρόγραμμα VF2FARM με τη Δράση «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στην έκθεση AGROTICA και στο περίπτερό μας!

Τα μέλη της ΕΚΑΓΕΜ καλύπτουν πάνω από 5.000 τ.μ. σε όλα σχεδόν τα περίπτερα, με μηχανήματα, εξοπλισμούς, εξαρτήματα και ανταλλακτικά για όλα τα στάδια της γεωργικής παραγωγής και μεταποίησης