Έκατσε η ιταλική αγορά, μαζεύτηκαν οι έμποροι στο σκληρό

Στάση εξαγωγών με φόντο την καθίζηση των τιμών σε Φότζια και Μπολόνια

Νέα και σίγουρα όχι ευχάριστα δεδομένα για την εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού δημιουργεί το σχεδόν βίαιο «γύρισμα» των ιταλικών χρηματιστηρίων μετά την ενθουσιώδη «υποδοχή» της νέας σοδειάς. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, η αγορά της Φότζια έχασε 15 ευρώ/τόνο, ενώ σε σχέση με τα 330 ευρώ/τόνο που είχαν καταγραφεί στο ξεκίνημα του αλωνισμού, η μείωση φτάνει τα 35 ευρώ/τόνο. Πτωτική επίσης, αν και με σαφώς πιο ήπιους ρυθμούς, είναι και η τάση που καταγράφεται βορειότερα στην Μπολόνια. Η εξέλιξη αυτή εκ των πραγμάτων υποχρεώνει σε αμυντική στάση εμπόρους και εξαγωγείς, που δείχνουν αποφασισμένοι να παίξουν το χαρτί της αναμονής, με αποτέλεσμα να συντηρείται το υποτονικό κλίμα, καθώς παράλληλα πλησιάζουμε στη ραστώνη του Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα 275 ευρώ/τόνο FOB για εξαγωγή λιμάνι μας τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση, αφού η τελευταία σημαντική δουλειά του είδους έγινε από τα Ν. Μουδανιά στα 270 ευρώ/τόνο FOB.

Κερδισμένοι όσοι πούλησαν

Η μέχρι στιγμής πορεία της αγοράς φαίνεται να δικαιώνει όσους παραγωγούς προχώρησαν σε πωλήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς, αξιοποιώντας τη θετική δυναμική, κατάφεραν να «χτυπήσουν» τιμές που, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή, έφτασαν μέχρι και τα 27-28 λεπτά/κιλό. Πιο περίπλοκο προδιαγράφεται το τοπίο για όσους έχουν κρατήσει τα σιτάρια τους ανοιχτά, αφού αρκετοί έμποροι, έχοντας ήδη διαμορφώσει υψηλά κοστολόγια και βλέποντας την καθίζηση των ιταλικών αγορών, εσχάτως μιλούν για 22-23 λεπτά/κιλό.

Ακόμα πιο ομιχλώδες φαντάζει το σκηνικό για όσους έχουν αποθηκεύσει τα σιτάρια στις αποθήκες τους, ποντάροντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για σκληρή διαπραγμάτευση από τον Σεπτέμβριο και μετά, ιδίως με όσους εμπόρους πλήρωσαν το προηγούμενο διάστημα σε παραγωγούς από 25 λεπτά και πάνω.

Πιέζει το φθηνό καναδέζικο

Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά θα ήταν φυσικά μια επιδείνωση των προοπτικών της ερχόμενης σοδειάς του Καναδά. Προς το παρόν πάντως, όπως έγραψε και σε προηγούμενα φύλλα η «ΥΧ», καναδέζικο σκληρό έρχεται στην Ευρώπη σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, πιέζοντας τόσο το ιταλικό, όσο και το ελληνικό.

Στη νέα λίστα της Φότζια οι τιμές υποχώρησαν 2 ευρώ/τόνο. Έτσι, οι πρώτες ποιότητες (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) διαπραγματεύονται πλέον στα 295-300 ευρώ/τόνο (τιμή αποθήκης παραγωγού) και οι αμέσες επόμενες (πρωτεΐνη 12%, ειδκό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) από 285 έως 290 ευρώ/τόνο.

Η αγορά της Μπολόνια «έχασε» την προηγούμενη εβδομάδα 7 ευρώ/τόνο με αποτέλεσμα οι τιμές (για παράδοση εκεί) να διαμορφώνονται στα 293-297 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 13,5%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) και στα 284-289 ευρώ/τόνο για τη δεύτερη (πρωτεΐνη 12,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%).