Εκδήλωση στο Νέστο για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών

Εκδήλωση στο Νέστο για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), διοργανώνουν την Τρίτη 24 Μαΐου, εκδήλωση στο αρδευτικό φράγμα του ποταμού Νέστου, στους Τοξότες στα όρια των νομών Καβάλας και Ξάνθης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών (21/5).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τάξεις από τρία δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης που εκπονούν ανάλογα περιβαλλοντικά προγράμματα, προκειμένου οι μαθητές να ενημερωθούν για την μετανάστευση των ψαριών από και προς τα ποτάμια, τους λόγους που το κάνουν και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στην προσπάθεια τους αυτή.

Θα αναλυθούν όροι όπως «ανάδρομα» και «κατάδρομα» ψάρια, θα καταδειχτεί το πρόβλημα που αποτελούν για τις μετακινήσεις των ψαριών τα φράγματα που κατασκευάζει ο άνθρωπος και θα υποδειχθούν πιθανές λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος από αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες.

Ακόμη, θα γίνει παρουσίαση των ενδημικών ειδών ψαριών που υπάρχουν στα υδάτινα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τέλος θα γίνει επίδειξη δειγματοληψίας ψαριών με τη μέθοδο της ηλεκτραλιείας από ειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

Πριν από την εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα τμήματα των σχολείων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, όπου θα προβληθεί σχετική με την μετανάστευση των ψαριών παρουσίαση από επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ΕΠ ΑΜΑΘ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ», που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης.