Εκεί που τους χρωστούσαν τους ζητούν αποδεικτικά και για πυρκαγιές του ’13;

Εκεί που τους χρωστούσαν τους ζητούν αποδεικτικά και για πυρκαγιές του ’13;

Οι πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, τεράστιες για κατοίκους, καλλιέργειες  και το περιβάλλον. Υπολογίστηκε ότι περίπου 20.000-25.000 στρέμματα κάηκαν, έγιναν στάχτη, και μαζί εξοπλισμός, εγκαταστάσεις κ.ά. Όμως, τώρα , όπως υπογραμμίζει τοπικός βουλευτής της Δωδεκανήσου, ενώ ζητούν να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που έπαθαν το 2016, τώρα το κράτος τους ζητεί αποδεικτικά και για τις πυρκαγιές του ΄13!

Ειδικότερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνος  Κόνσολας  υποστηρίζει μ΄ επίκαιρη ερώτησή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πως  το εγχείρημα έχει σοβαρές δυσκολίες. Αφ’ ενός διότι οφείλουν να προσκομίσουν έγγραφα, τιμολόγια και αποδείξεις, τα οποία αφορούν παλαιότερα έτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποζημιωθούν για τις καταστροφές του 2013, αφ΄ ετέρου δε διαφαίνεται καν προοπτική, όπως λέει, για την καταβολή αποζημιώσεων  παρότι έχουν καταστραφεί αγροτικές εγκαταστάσεις , αρδευτικά δίκτυα και γενικότερα υποδομές και πάγιος εξοπλισμός.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στη δυσαρέσκεια των αγροτών της Ρόδου, που ενώ καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους στην πυρκαγιά της 18ης Ιουνίου κι υπήρξαν υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις από τις ζημιές δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό οι διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες της νότιας Ρόδου, που υπέστησαν ζημιές. Τονίζει δε, πως  «οι αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί ούτε προβλέπεται αυτό να γίνει άμεσα».

 «Δεν θέλω να πιστέψω ότι με την ενοποίηση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες για τις πυρκαγιές των 2013 και 2016 επελέγη ένας εύσχημος τρόπος για να  καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της Νότιας Ρόδου για τις καταστροφές του Ιουνίου, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανασύσταση του φυτικού τους κεφαλαίου και της παραγωγής τους», τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ.

Και ζητά να πληροφορηθεί για ποιο λόγο δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Νότιας Ρόδου για την καταστροφή της 18ης Ιουνίου και πότε ακριβώς προβλέπεται να καταβληθούν.

Άννα Στεργίου