Εκλογές στη Βαυαρία – Συντριβή για Μέρκελ και SPD

γράφει η Ειρήνη Σωτηροπούλου, δημοσιογράφος Euractiv Ελλάδος

-Διαφήμιση-

Οι κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία αναμφίβολα θα επιφέρουν ραγδαίες μεταβολές σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο στο γερμανικό κρατίδιο. Η «χρυσή εποχή» του CSU φαίνεται να έχει παρέλθει, καθώς η πτώση από 48% στο 37,2% χαρακτηρίστηκε ήδη από πλήθος ΜΜΕ ως ιστορική ήττα.

Η καγκελάριος της Γερµανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τάσσεται ενάντια στην υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων για το κλίµα από την ΕΕ.Η κακή εμφάνιση του CSU δεν ήταν αποτέλεσμα της επιτυχίας άλλων κομμάτων. Η ηγεσία του κόμματος έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απώλεια της αυτοδυναμίας. Ίσως η πραγματική έκπληξη αυτών των εκλογών είναι η επιτυχία των Πρασίνων, οι οποίοι, καταλαμβάνοντας 17,5%, διπλασίασαν το ποσοστό των ψήφων στη Βαυαρία, ενώ βρίσκονται σε καλό δρόμο, ώστε να καταστούν μια νέα ισχυρή κομματική δύναμη σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, τα αξιοσημείωτα ποσοστά που έλαβε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, διότι ενδεχομένως να συνιστούν ψήφο διαμαρτυρίας εκ μέρους του εκλογικού σώματος για τα παρελθοντικά λάθη του CSU.

Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε την εσωτερική κρίση του SPD, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός εταίρος κατάφερε να αποσπάσει μόνο το 9,7% των ψήφων (από 10,9%).

Πλέον, η Γερμανία κοιτάζει προς τις επόμενες τοπικές εκλογές – οι ψηφοφόροι στην Έσση αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες σε περίπου μία εβδομάδα. Αν το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU και το SPD υποστούν δύο μεγάλες απώλειες, τότε ο συνασπισμός θα οδηγηθεί προς κατάρρευση.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Έσση, το CDU θα αποφασίσει αν θα επανεκλέξει την Άνγκελα Μέρκελ ως ηγέτιδα του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές στη Βαυαρία δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τη θέση της.

-Διαφήμιση-