Έκρηξη ενδιαφέροντος για το Leader

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η ανταπόκριση των ιδιωτών στην πρόσκληση της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για τα προγράμματα Leader. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού χρειάστηκε να δοθούν δύο παρατάσεις, οι αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν τις 162, αριθμός-ρεκόρ για την περιοχή.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των αιτήσεων φτάνει τα 19 εκατομμύρια. Το πρώτο θέμα, λοιπόν, για την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, είναι η αύξηση των κονδυλίων, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις.

Από πλευράς αγροτικών συνεταιρισμών, ο μόνος που έχει καταθέσει αίτηση είναι ο Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων. Στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων έχουν κατατεθεί 27 επενδυτικές προτάσεις, που θα απαιτήσουν 4,6 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον υπάρχει και για εκπαιδευτικά σεμινάρια στον πρωτογενή τομέα, από φορείς που έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιημένες δομές και μπορούν να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα. Στις προτάσεις για τον τουρισμό, συνολικού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, ένα μικρό μέρος αφορά αγροτουριστικές επιχειρήσεις.

Όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Μπούζιου, «το ενδιαφέρον που έδειξε ο ιδιωτικός τομέας είναι μεγάλο. Από την άλλη, στη μεταποίηση δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αλλαγή. Από εδώ και πέρα πάμε στο στάδιο της επιλογής και μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή στις αρχές της επόμενης, θα έχουμε καταλήξει τόσο για τις επιχειρήσεις που θα εγκριθούν, όσο και για το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί».

Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 35.000 ανέργους

Τον σχεδιασμό του νέου κύκλου του προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς ολοκληρώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν συνολικά 35.000 άνεργοι.

Το πρόγραμμα αφορά απασχόληση σε όλους τους δήμους, περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, καθώς και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, έσπευσε να υπενθυμίσει πως «η απασχόληση διάρκειας οκτώ μηνών, σε καμία περίπτωση –όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα– δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων».