Εξαγωγική χρονιά-ρεκόρ στις ΗΠΑ προμηνύει η ζήτηση σε βόειο κρέας, καλαμπόκι και σόργο

Στο πρωτοφανές ύψος των 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων σκαρφάλωσε η αξία των εξαγωγών αγροδιατροφής των ΗΠΑ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2014 κατά περίπου 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και η αυξημένη ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ αναφέρονται ως οι κύριοι λόγοι πίσω από τις ενδυναμωμένες τάσεις στις εξαγωγές καλαμποκιού, σόργου, βόειου κρέατος, παρασκευασμάτων τροφίμων κ.λπ.

Άλλα προϊόντα, όπως η σόγια, το σογιάλευρο, το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά, συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην άνοδο που σημείωσαν οι αμερικανικές εξαγωγές στις αρχές του έτους. Με τον τρέχοντα ρυθμό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθεί ετήσιο ρεκόρ στις εξαγωγές, αναφέρει το USDA.

Η πρωτογενής παραγωγή, τα τρόφιμα και οι συναφείς βιομηχανίες αποτελούν ζωτικά τμήματα της οικονομίας των ΗΠΑ, συνεισφέροντας κατά προσέγγιση με 1,109 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται.

Αυτοί οι τομείς παρείχαν απασχόληση σε 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το 2019, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας του USDA.

Οι εξαγωγές προϊόντων αγροδιατροφής των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τες όλο και πιο σημαντικό στοιχείο της αγροτικής βιομηχανίας. Από το 2000 έως το 2020, οι εν λόγω εξαγωγές αυξήθηκαν από 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Παράγοντας-κλειδί η αγορά της Κίνας

Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, εν μέρει λόγω του ρεκόρ στις αγορές από την Κίνα, καθώς η χώρα της Άπω Ανατολής ανοικοδομεί το κοπάδι των χοίρων της μετά τις καταστροφικές συνέπειες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. «Η υπογραφή της Φάσης 1 της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας στις αρχές του 2020 άνοιξε τον δρόμο για τους παραγωγούς των ΗΠΑ να εισέλθουν και να καλύψουν τόσο τη ζήτηση σε χοιρινό και βόειο κρέας, όσο και σε προϊόντα πουλερικών, καθώς και την αυξανόμενη ζήτηση για ζωοτροφές», επισημαίνει η έκθεση.

«Οι ελλείψεις στην παραγωγή μείωσαν τον ανταγωνισμό από τους εξαγωγείς ζωοτροφών της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι είχαν επίσης σημαντική επίδραση στο εμπόριο τους πρώτους μήνες του 2021», προσθέτει το USDA. «Ο συνδυασμός της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών κατά το παρελθόν έτος που φαίνεται να ωφελούν τους εξαγωγείς των ΗΠΑ», καταλήγει η έκθεση.