Εξαγωγικό φόρο στο σιτάρι σκέφτεται η Μόσχα για να φρενάρει τις εγχώριες τιμές

Το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού φόρου στις εξαγωγές σιταριού φέρεται να εξετάζει η Ρωσία, προκειμένου να φρενάρει την ανοδική πορεία των τιμών, οι οποίες ενισχύονται λόγω και της αυξημένης ζήτησης από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές σιταριού της χώρας για την τρέχουσα εμπορική σεζόν (2020/2021) είχαν ανέλθει στους 23,5 εκατ. τόνους έως τις 8 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο που έχει καταγραφεί από το 2014, αυξημένο κατά 800.000 τόνους από το προηγούμενο ρεκόρ των 22,7 εκατ. τόνων που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2018/2019.

Η κορύφωση της ζήτησης για σιτάρι παγκοσμίως βρίσκει φέτος τη Ρωσία σε πλεονεκτική θέση, καθώς η φετινή σοδειά της χώρας εκτιμάται στους 131 εκατ. τόνους (δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της). Την ίδια στιγμή, οι παραγωγές τόσο της ΕΕ όσο και της Ουκρανίας εμφανίζουν σημαντική πτώση.

Όπως είναι αναμενόμενο, η άνοδος των εξαγωγών έχει οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών στο εξωτερικό, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών.

Σε μια προσπάθεια να… κατευνάσει τα πνεύματα, το υπουργείο Γεωργίας εξέφρασε αρχικά την πρόθεση να επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιταριού, αραβόσιτου και κριθαριού για το διάστημα 15 Φεβρουαρίου-30 Ιουνίου 2021. Οι τιμές ωστόσο συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με αποτέλεσμα πλέον στο Κρεμλίνο να σκέφτονται το… επόμενο βήμα που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επιβολή ενός φόρου στις αποστολές σιταριού στο εξωτερικό.

Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές από επίσημα χείλη, το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι οριοθετεί τον φόρο αυτόν στα 2.000 ρούβλια/τόνο (περίπου 27,32 δολάρια), με ισχύ από 15 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2021.