Εκσυγχρονισμό του εμπορικού του διαύλου με την Τουρκία επιδιώκει το Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά και τη συνάντηση που πραγματοποίησε νωρίτερα τον Μάρτιο η Kemi Badenoch, υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Τούρκο ομόλογό της, Omer Bolat, στο Λονδίνο, άνοιξε και επίσημα ο διάλογος για μια επικαιροποιημένη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στη μετά-Brexit εποχή.

Η υπάρχουσα συμφωνία του 2021 αντικατοπτρίζει εν πολλοίς όσα προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ήδη από το 1990 και το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με εμβάθυνση στον τομέα των υπηρεσιών. Μία νέα συμφωνία θα ενίσχυε την πρόσβαση στην τουρκική αγορά των 85 εκατ. κατοίκων, με έναν ενισχυμένο ρόλο για τον βρετανικό τομέα της παροχής υπηρεσιών, ενώ θα έδινε στους Βρετανούς μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικά προϊόντα όπως οι ξηροί καρποί, το πλιγούρι και οι ντομάτες.

«Έχουμε ήδη μια ακμάζουσα εμπορική σχέση, που θα γίνει ισχυρότερη με μια νέα, εκσυγχρονισμένη εμπορική συμφωνία» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η Badenoch, μιλώντας για μία αναβαθμισμένη συμφωνία, που θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά για τον βρετανικό κλάδο των υπηρεσιών. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονταν στις 26 δισ. λίρες το 2022, με τον βρετανικό τομέα υπηρεσιών να εκτιμάται μόλις στο 27% των εξαγωγών του Ην. Βασιλείου στην Τουρκία.

Από την αποχώρησή του από την ΕΕ, το Ην. Βασίλειο έχει υπογράψει τρεις εμπορικές συμφωνίες, που καλύπτουν την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP). Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νοτίου Κορέας και του Μεξικού.