Έξυπνα θερμοκήπια για μείωση του κόστους ενέργειας κατά 33%

Οι αγρότες θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας του θερμοκηπίου τους έως και 33% με τη βοήθεια ενός προγνωστικού συστήματος ελέγχου φωτισμού, όπως δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο σύστημα φωτισμού για θερμοκήπια θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να βλάψει τα φυτά.
Η λειτουργία του συστήματος εστιάζει στην πρόγνωση του ηλιακού φωτός.

Πιο συγκεκριμένα, το προγνωστικό σύστημα ελέγχου φωτισμού θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει τον φωτισμό για τα φυτά, προβλέποντας το φως του ήλιου και ενεργοποιώντας τα φώτα μόνο όταν είναι απαραίτητα. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα ελέγχου που χρησιμοποιεί αισθητήρες για να μετρήσει τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Η πρόβλεψη του ηλιακού φωτός τού επιτρέπει να βελτιστοποιεί τα φώτα μέσα στο θερμοκήπιο και να δίνει στα φυτά τη σωστή ποσότητα φωτός.

Μεγαλύτερη η μείωση την άνοιξη

Το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δοκίμασε αυτό το σύστημα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του χειμώνα. Και τα δύο πειράματα έδειξαν μειωμένο κόστος, διατηρώντας παράλληλα την ανάπτυξη των φυτών, όμως το νέο σύστημα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς το κόστος μειώθηκε κατά 33%, σε αντίθεση με τη μείωση κατά 4% τον χειμώνα.

Το σύστημα δημιουργεί τις περισσότερες εξοικονομήσεις όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και με μεγαλύτερη διάρκεια. Επειδή οι χειμερινοί μήνες έχουν μικρότερες μέρες, τα φώτα πρέπει να είναι πιο συχνά αναμμένα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πραγματική εξοικονόμηση κόστους θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Τα πειράματά τους υπέθεσαν ένα σταθερό κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις υπόκεινται σε μεταβλητή τιμολόγηση.
Η ομάδα έχει ήδη προγραμματίσει το σύστημα να λαμβάνει υπόψη αυτήν τη μεταβλητή και ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μελλοντική έρευνα που δείχνει υψηλότερα ποσοστά αποταμίευσης.