Έξυπνη… πιατοθήκη ανακυκλώνει το νερό και ποτίζει το ενσωματωμένο φυτό

Μαθητές λυκείου από τη Θεσσαλονίκη οι δημιουργοί της

Ως ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας με την όρεξη της νιότης και την επιθυμία για ένα επιχειρηματικό μέλλον, μία ομάδα μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με το όνομα Chloris, απέδειξε ότι τα βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να ξεκινήσουν από το σπίτι μας.

Με αφορμή τη συμμετοχή τους στην εμπορική έκθεση και διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων εικονικών επιχειρήσεων που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, η ομάδα δημιούργησε μία καινοτόμο πιατοθήκη, η οποία ανακυκλώνει το περισσευούμενο νερό, ποτίζοντας το ενσωματωμένο φυτό.

Το προϊόν αποτελεί το ερευνητικό και εκπαιδευτικό project 23 μαθητών του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του ιδρύματος.

Ο σχεδιασμός της πιατοθήκης

Κατά τον σχεδιασμό της πιατοθήκης, η ομάδα χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές στρώσεις ξύλου, με αποτέλεσμα να μην είναι απορροφητικό και το νερό να γλιστράει στην επιφάνειά του. Με την ειδική κλίση που έχει, στραγγίζει όλο το νερό σε μία ειδική –επίσης ξύλινη– ενσωματωμένη υποδοχή, όπου μπορούν να τοποθετηθούν γλάστρες για φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή φαγητού, όπως μαϊντανός, ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός.

Αναφέροντας τον λόγο για τον οποίο η ομάδα κατευθύνθηκε στη δημιουργία της καινοτόμου πιατοθήκης, η Φυλακτία Μπουτιόνη, μαθήτρια της Α’ του ΓΕΛ και διευθύντρια Οικονομικών της ομάδας, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι «ως ομάδα, επιθυμούμε να προσφέρουμε ένα προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον.

Έπειτα από έρευνα που διεξήγαμε, παρατηρήσαμε ότι η μεγαλύτερη σπατάλη νερού συμβαίνει στον χώρο της κουζίνας (και του μπάνιου). Έτσι, καταλήξαμε στην ιδέα της πιατοθήκης που εξοικονομεί νερό από το στράγγισμα των πιάτων, μειώνοντας την άσκοπη σπατάλη του αγαθού μέσω αυτής της διαδικασίας».

Το κόστος αγοράς

Έχοντας ήδη κάνει το οικονομικό της πλάνο, η ομάδα έχει υπολογίσει ότι η τιμή πώλησης της πιατοθήκης θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 15-20 ευρώ, τη στιγμή που μία οποιαδήποτε πλαστική πιατοθήκη στην αγορά φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ. Όσον αφορά την εμπορική της αξιοποίηση, η Ακυλίνα Φωτίου, μαθήτρια της Α’ ΕΠΑΛ και υπάλληλος παραγωγής της ομάδας, εξηγεί ότι «είναι εξαιρετικά ευχάριστο να βλέπουμε πως παρά τις δυσκολίες και τις σημαντικές προκλήσεις που έχουν προκύψει, υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες που ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους.

Είμαστε αισιόδοξοι πως σύντομα θα συνεργαστούμε με κάποια επιχείρηση, η οποία θα επενδύσει στην καινοτομία. Επίσης, αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας το γεγονός πως μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια η αγορά αγκάλιασε από την αρχή το προϊόν μας».

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό

Αν και τα μέλη της ομάδας βρίσκονται ακόμα στο λύκειο έχουν ήδη λάβει την εμπειρία της δημιουργίας μίας επιχείρησης, ανοίγοντας τον δρόμο για το μέλλον. Ο Οδυσσέας Κουτρολίκος, μαθητής της Β’ τάξης του ΓΕΛ και πρόεδρος της Chloris, αναφέρει ότι «μέσω του ομίλου επιχειρηματικότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με συντονίστρια τη Γιώτα Χατζοπούλου, συμμετέχουμε στον διαγωνισμό του σωματείου επιχειρηματικότητας – junior achievement Greece.

Η συμμετοχή στον όμιλο μας έχει προσφέρει κάτι πραγματικά σημαντικό. Μας έχει εντάξει στον επιχειρηματικό κόσμο με κατεύθυνση τον οραματισμό. Μέσω της εικονικής επιχείρησης μάθαμε πώς να λειτουργούμε ως μέλη μίας κανονικής επιχείρησης, με ευθύνες και υποχρεώσεις. Η ομαδική αυτή δραστηριότητα μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρεία και να κατανοήσουμε τα στάδια λειτουργίας και ρευστοποίησής της. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, μάθαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας για να στήσουμε και να λειτουργήσουμε σωστά την επιχείρηση που δημιουργήσαμε».

Επόμενα σχέδια

Έχοντας κάνει την αρχή με την πιατοθήκη, η ομάδα Chloris ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της. Όπως εξηγεί ο Πέτρος Γκένος, μαθητής της Β’ τάξης ΓΕΛ και διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της ομάδας, «η Chloris είναι μία εταιρεία που έχει ως στόχο την ελαχιστοποίηση της σπατάλης νερού. Επομένως, εκτός από την πιατοθήκη, στην εταιρεία μας θέλουμε να πειραματιστούμε και με άλλες οικιακές συσκευές.

Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της καινοτομίας, αφού με το πρώτο προϊόν βοηθάμε στην εξέλιξη της παραγωγής και ακολουθούμε έναν καινούργιο δρόμο, τον δρόμο της καινοτομίας. Ο κόσμος της επιχειρηματικότητας μάς αφορά όλους, γι’ αυτό και εμείς ξεκινάμε από τώρα».