Έκθεση Κομισιόν: Η ΕΕ αναμένεται να παραγάγει λιγότερο κρέας, ζάχαρη και κρασί την επόμενη δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραγάγει λιγότερο κρέας, κρασί και ζάχαρη και να καλλιεργήσει περισσότερες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες την επόμενη δεκαετία, καθώς οι ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κατανάλωση, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ετήσια έκθεση μεσοπρόθεσμων αγροτικών προοπτικών προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί σχεδόν κατά 5% έως το 2035, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2021-2023, λόγω μιας πιθανής μείωσης περίπου 9% στην παραγωγή του βόειου και του χοιρινού κρέατος. Κατά την περίοδο αυτή, αναμένεται επίσης μείωση 7% στην κατά κεφαλήν κατανάλωση βόειου και χοιρινού κρέατος στην ΕΕ. Μια παρόμοια πτωτική τάση κατανάλωσης στη ζάχαρη και το κρασί αναμένεται να έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο σε αυτούς τους κλάδους.

Η παραγωγή κρασιού προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 7% στην Ευρώπη έως το 2035, αν και οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έστω και πιο αργά από ό,τι στο παρελθόν. Η αντίστοιχη προβλεπόμενη μείωση στην παραγωγή ζάχαρης αγγίζει το 1%.