Ελαιοκομία: Τα ποσοστά καρπόδεσης της πλούσιας φετινής ανθοφορίας µετρούν οι αγρότες

Πλούσια ανθοφορία καταγράφουν τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας, καθώς αυτή σταδιακά ολοκληρώνεται. Με την ελιά πλέον να περνά σιγά-σιγά στην καρπόδεση, ανάλογα και με τη ζώνη καλλιέργειας, σε μία κατά γενική ομολογία όψιμη χρονιά, το μεγάλο ζητούμενο των συντελεστών της ελαιοκομίας είναι σε ποιον βαθμό η εικόνα αυτή της «πλούσιας» ανθοφορίας θα συνοδευτεί και από υψηλό βαθμό καρπόδεσης. Το βάρος πλέον πέφτει στις φροντίδες των παραγωγών τόσο ως προς τα ποτίσματα όσο και ως προς την έγκαιρη καταπολέμηση των εχθρών της ελιάς. Πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις αναμένονται έως τα μέσα Ιουνίου, αφού ακόμη τα στοιχεία θεωρούνται πρώιμα, με τους παράγοντες ανησυχίας να εστιάζουν σε τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην έλλειψη βροχών, αφού ήδη προηγήθηκαν δύο άνυδροι ανοιξιάτικοι μήνες.

Ανομοιομορφίες εντοπίζει η Φθιώτιδα, ξεκίνησαν να δένουν και τα παραθαλάσσια της Βοιωτίας

Ικανοποιητικότατη ανθοφορία, αλλά ανομοιομορφία στην καρπόδεση, η οποία φαίνεται η αναμενόμενη με βάση την ανθοφορία, είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τη ΔΑΟΚ Φθιώτιδας.

«Είναι γενικευμένο το φαινόμενο με αιτίες την υπολίπανση και τις καιρικές συνθήκες», εξηγεί ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ, εκτιμώντας ότι δεν θα είναι τόσο σημαντική η επίδραση στην ερχόμενη παραγωγή, δεδομένου ότι η ανθοφορία ήταν τόσο μεγάλη. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, οι παραγωγοί προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις, μετά και τις συστάσεις που έδωσε η υπηρεσία για τους αυξημένους πληθυσμούς πυρηνοτρήτη.

Στο πρώτο στάδιο της καρπόδεσης βρίσκονται οι πρώιμες παραθαλάσσιες περιοχές και στη Βοιωτία, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της άνθισης. Αντικειμενικότερη εικόνα για τον νομό θα μπορεί να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιουνίου, εξηγεί ο γεωπόνος, επόπτης δακοκτονίας, Χρυσόστομος Σίσκος, από τη ΔΑΟΚ. «Από πλευράς ανθοφορίας είμαστε πάρα πολύ καλά, φτάνουμε το 70%-80%» αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετική εικόνα της περσινής και υπενθυμίζοντας ότι η ανθοφορία δεν είναι ευθέως ανάλογη με την καρπόδεση. Κατά τον ίδιο, μπαίνει ακόμη μία υποσημείωση ως προς την επίδραση από τις διαφοροποιήσεις στις θερμοκρασίες της άνοιξης, με υψηλές την ημέρα και χαμηλές τη νύχτα.

Από την άλλη, κρίσιμοι θεωρούνται οι ψεκασμοί από πλευράς παραγωγών για εχθρούς όπως ο πυρηνοτρήτης, αλλά και οι απαραίτητες λιπάνσεις. «Δυστυχώς, δεν ψεκάζουν. Έχουμε δεδομένα ότι οι παραγωγοί δεν ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες που χρειάζεται η φυτοπροστασία του δέντρου τους» σχολιάζει, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συνδέεται με την ίδια τη διαχείριση του προϊόντος στην περιοχή, αφού η απουσία οργάνωσης και συνεργασιών που θα αποφέρει και έσοδα δεν διασφαλίζει και το απαραίτητο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών.

Σε 15 μέρες πιο ασφαλής η αποτίμηση στη Μεσσηνία

Πάρα πολύ καλή χρονιά από άποψη παραγωγής προμήνυαν οι αρχικές ενδείξεις της πλούσιας ανθοφορίας για την περιοχή της Μεσσηνίας. Όμως, η επίδραση φαινομένων όπως οι ισχυροί άνεμοι που εκδηλώθηκαν στην περιοχή προ δεκαπενθημέρου, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα, διατηρούν μια ανησυχία, με την εικόνα να αναμένεται πιο ξεκάθαρη στα μέσα Ιούνη.

«Σε περίπου 15 μέρες θα μπορέσουμε να έχουμε μία πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την καρπόδεση κι έτσι να αποτιμήσουμε τον αντίκτυπο του καιρού στα δέντρα μας. Φυσικά, αυτό θα είναι σε συνδυασμό και με την κατάσταση των κτημάτων από πλευράς άρδευσης», σχολιάζει η Ευσταθία Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας.

Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές από παραγωγούς για κατά τόπους προβλήματα στην καρπόδεση, αναφέρει η ίδια. Μάλιστα, τονίζει ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν βροχές κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μην επαναληφθεί η ξηρασία των δύο προηγούμενων ετών, αλλά και χωρίς παρατεταμένα φαινόμενα που θα προκαλέσουν πρόβλημα ως προς τον δάκο ή μυκητολογικές ασθένειες.

Φουλ παραγωγή βλέπει και η Κρήτη

Στο πλαίσιο της όψιμης φετινής χρονιάς, οι πιο ορεινές περιοχές της Κρήτης και η ζώνη της Τσουνάτης βρίσκονται ακόμη στην ανθοφορία, ενώ στις παραλιακές περιοχές των Χανίων έχει δέσει ο καρπός.

Η φετινή εικόνα εξακολουθεί να δείχνει προς μία φουλ παραγωγή, αν φτάσει μέχρι το τέλος έτσι, σύμφωνα με τη Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ. Όπως εξηγεί, αν υπάρξουν καύσωνες το καλοκαίρι θα είναι μεν ωφέλιμοι για την αντιμετώπιση του δάκου, όχι όμως και για τις ελιές, οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να φροντίζουν να ποτίζεται το δέντρο σε συγκεκριμένες περιόδους.

Ως πολύ καλή, ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών, χαρακτήρισε την ανθοφορία για το Ηράκλειο ο υπεύθυνος του προγράμματος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ, Εμμανουήλ Φιλίππου. Η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί στα πρώιμα και έχει ξεκινήσει και στις όψιμες περιοχές, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε. Ωστόσο, ακόμη δεν μπορεί να υπάρξουν εκτιμήσεις καρποφορίας, αν δεν αναπτυχθεί αρκετά ο καρπός, οπότε να πραγματοποιηθούν και αυτοψίες στους ελαιώνες, εξηγεί.

«Η καρπόδεση εξελίσσεται κανονικά» αναφέρει και προσθέτει ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν έκανε κάποιου τύπου ζημιά ο πρόσφατος καύσωνας, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές ούτε για ιδιαίτερες εντομολογικές προσβολές.

Συστάσεις για την αντιμετώπιση του καύσωνα και των εχθρών

Στις κατάλληλες φροντίδες θα πρέπει να προβούν οι παραγωγοί αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση πιθανών προσβολών από πυρηνοτρήτη, ρυγχίτη, κοκκοειδή κ.ά., σύμφωνα με το δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου για την πρώιμη ζώνη της Κρήτης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νεότερο δελτίο αναφορικά με τη μεσοπρώιμη ζώνη που τώρα ολοκληρώνει την καρπόδεσή της.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναλύει την εξέλιξη της ελιάς στην παράκτια περίμετρο του νησιού (πρώιμη ζώνη) και συστήνει αρδεύσεις, όπου είναι εφικτό, για την αντιμετώπιση κινδύνων αφυδάτωσης και θερμικής καταπόνησης από τους τελευταίους καύσωνες. «Παρά την πλούσια ανθοφορία, διαπιστώνεται σχετικά μειωμένη καρπόδεση και διαφορετικών ταχυτήτων αύξηση των καρπών, φαινόμενα που πιθανόν να οφείλονται κατά τόπους σε απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι παράγοντες, όπως έντομα (καλόκορη, βαμβακάδα) και παρενιαυτοφορία.

Πέραν της παρενιαυτοφορίας, η μεγάλη πλειονότητα της ελαιοκαλλιέργειας ήταν με πολύ πλούσια άνθιση για τις τρεις ζώνες, ερχόμενη από χειμώνα με αρκετή υδατική επάρκεια, ωστόσο παρατηρήθηκε ένα υδατικό έλλειμμα τους δύο τελευταίους μήνες, αναφέρει από το Κέντρο η γεωπόνος, MSc Μαρία Ροδιτάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, εντοπίστηκε μία επιρροή από έντομα (καλόκορη και βαμβακάδα) κατά την άνθιση, ωστόσο, δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα από έντομα ούτε από ασθένειες, ενώ γλοιοσπόριο δεν υπάρχει. «Το τι θα δείξει στα έντομα πυρηνοτρήτη και ρυγχίτη εξαρτάται από το πώς θα αντιμετωπιστούν από τους ίδιους τους παραγωγούς» προσθέτει, υπενθυμίζοντας και τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουν.

Αγωνιούν στη Χαλκιδική

Περνώντας σιγά-σιγά στο στάδιο της καρπόδεσης, ανθοφορία που δείχνει προς μία καλή χρονιά αναφέρεται από τη ΔΑΟΚ Χαλκιδικής, εν αναμονή και των αυτοψιών στους ελαιώνες. Ωστόσο, δεν λείπουν αναφορές από την περιοχή ότι τα πρώτα δείγματα του δεσίματος των καρπών δεν δείχνουν τους ίδιους καλούς οιωνούς με την ανθοφορία, με κύρια αιτία τις ζέστες της προηγούμενης εβδομάδας.

«Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να διεξαχθούν σε ένα δεκαήμερο περίπου», εκτιμά ο Νίκος Ξάκης, διευθυντής της Ένωσης Πολυγύρου, μεταφέροντας την αγωνία παραγωγών της περιοχής, όπου παρατηρείται ότι οι ελιές μετά το δέσιμο άρχισαν να αποβάλουν καρπό. «Οι θερμοκρασίες είναι αφύσικες για την εποχή» σχολιάζει, μιλώντας για ξηροθερμικές συνθήκες. Οι παραγωγοί ξεκίνησαν τα ποτίσματα, ενώ ως προς τις ασθένειες έχουν προβεί στα απαραίτητα ραντίσματα, δεδομένης και της εντατικής καλλιέργειας που γίνεται.

Ελπιδοφόρο το πέρασμα από την ανθοφορία και για τη Λέσβο

Προς μια γεμάτη χρονιά οδεύει, προς το παρόν, και ο ελαιώνας της Λέσβου, όπου στα πεδινά ήδη άρχισε να φαίνεται καρπός, σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγουτάρη, προϊστάμενο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νησιού. Επιθυμητό για την περιοχή θα ήταν να υπάρξουν κάποιες βροχές, ώστε να μη μείνουν ψιλές οι ελιές, καθώς έχει να βρέξει αρκετό καιρό. Αντίθετα, δεν είναι επιθυμητός ένας πολύ ζεστός αέρας.

Η υπηρεσία τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσει και στις απαιτούμενες επισκέψεις στους ελαιώνες, ώστε να διαμορφώσει καλύτερη εικόνα. Ο ίδιος επισημαίνει ένα γενικότερο φαινόμενο οι παραγωγοί να μη μεριμνούν με κατάλληλες επεμβάσεις για τους εχθρούς της ελιάς, που παλαιότερα καλύπτονταν έως έναν βαθμό από τα φυτοφάρμακα της δακοκτονίας. Βερτιτσίλιο, καρκίνος και κυκλοκόνιο είναι οι ασθένειες που συνήθως αντιμετωπίζουν τα πεδινά του νησιού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και δεδομένου ότι ποτίζονται κιόλας, εξήγησε.

Ρεκόρ παραγωγής για τη Λακωνία, αν δέσει αυτό που δείχνει η άνθιση

Χρονιά ρεκόρ, αν η καρπόδεση πάει καλά, μεταφέρεται από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας. Δεδομένων και των διαφορετικών ποικιλιών και της πρωιμότητας ή οψιμότητας που μπορεί να έχουν οι διάφορες περιοχές του νομού, η τελική εικόνα θα έρθει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Αυτό που αναφέρεται ως γενικότερο σχόλιο είναι ότι ίσως η υψηλή θερμοκρασία να είναι στο στάδιο αυτό ελαφρώς ευνοϊκή ως προς την αποτροπή της εξέλιξης τυχόν ασθενειών, όχι όμως ως προς τα υπόλοιπα, ενώ τον ρόλο τους παίζουν και οι καλλιεργητικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα δέντρα, κάτι που, όπως αναφέρεται, «σχετίζεται άμεσα και με τα διαθέσιμα εργατικά στον νομό και τη συστηματικότητα της καλλιέργειας».