Ελαιόλαδο: Ο Πρωταθλητής της Κρήτης σπάει φέτος όλα τα ρεκόρ! Εκτιμήσεις για 450 εκ. από τις εξαγωγές

Σαν ένα άλογο κούρσας που καλπάζει και καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, μπορεί να παρομοιαστεί φέτος το ελαιόλαδο, “ο χρυσός” της Κρήτης, με την ελαιοσυγκομιδή που φτάνει ήδη το 65% να υπόσχεται ένα grande finale – δηλαδή μεγαλειώδη τερματισμό!

Η … συναστρία για το κρητικό ελαιόλαδο είναι φέτος θεαματική στην ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή παραγωγού. Άκρως βοηθητική είναι και η καθίζηση στην προσφορά ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές από τους μεγάλους “παίχτες”, την Ισπανία και την Ιταλία, λόγω ξηρασίας και καύσωνα το καλοκαίρι.

Αυτό το εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο φέτος έχει τη δυναμική να μεταφραστεί σε έως και 450 εκ ευρώ έσοδα για το νησί της Κρήτης!

Κοινή εκτίμηση όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την αγορά του ελαιολάδου είναι ότι φέτος η λαδοχρονιά θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Όσον αφορά στις παραγόμενες ποσότητες, θα παράξουμε περισσότερο λάδι από κάθε άλλη χρονιά. Με δεδομένο ότι ήδη έχει περισυλλεγεί το 60 με 65% του ελαιοκάρπου, εκτιμήσεις θέλουν φέτος η Κρήτη να πιάνει έως και 120.000 τόνους! Εάν συμβεί αυτό, οι περίπου 90.000 τόνοι που θα εξάγουμε – οι υπόλοιποι μένουν στο νησί για ιδία κατανάλωση- με μια μέση τιμή τα 4.60 με 4.70 ευρώ το κιλό, μπορούν να αγγίξουν τα 450 εκ ευρώ!

“Αντίο” στον δάκο Υπερβεντέμα παντού

Η υπερ-βεντέμα που χαρακτηρίζει φέτος τους κρητικούς ελαιώνες από το ένα άκρο του νησιού έως το άλλο, είναι αποτέλεσμα και της καταπολέμησης του δάκου, μετά από το πάθημα – μάθημα του 2019.

Φέτος η χρονιά ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική: Το κρητικό έξτρα παρθένο λάδι είναι άριστο προϊόν με χαμηλή οξύτητα και υψηλό οργανοληπτικό προφίλ, γεύση και φαινόλες δηλαδή, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τις συνεταιριστικές ενώσεις στην καταπολέμηση του δάκου” τονίζει στη ΝΕΑ Ματιά ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος).

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός καιρικού απροόπτου πχ ενός παγετώνα, η συνολική παραγωγή δείχνει ότι θα φτάσει τους 120.000 τόνους. “Ακόμη και εάν δεν συμβεί αυτό, η Κρήτη θα παράξει τουλάχιστον 100.000 τόνους – με δεδομένο η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιοπου αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα” συμπληρώνει.

Χρυσές δημοπρασίες για το λάδι

Τα χαμόγελα φέτος είναι πλατιά στους παραγωγούς όχι μόνο εξαιτίας της ποσότητας και της καλής ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και γιατί το “λάδι έχει τιμή“! Πράγματι, φέτος οι τιμές βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα που έχουν κινηθεί ποτέ, κοντά σε αυτές τη διετία 1991-1992, όπου και τότε οι τιμές ήταν πολύ υψηλές.

Σίγουρα μιλάμε για ρεκόρ στις τιμές σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες” επιβεβαιώνει στη ΝΕΑ Ματιά ο Μανώλης Μαυροματάκης – Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανώτερη τιμή που κατεγράφη έως σήμερα έγινε σε διαγωνισμό στην Κριτσά, με την αγοραπωλησία του κορυφαίου στο είδος του ελαιόλαδου ΠΟΠ Σητείας να “κλειδώνει” στα 5.20 ευρώ/κιλό.

Μανώλης Μαυροματάκης

Πολύ υψηλές και οι τιμές χονδρικής στο Ηράκλειο, με τους χονδρέμπορους και τους τυποποιητές να αγοράζουν από τα ελαιουργεία με 4.95, 5.0 έως και 5.05 ευρώ/κιλό. Σε υψηλό τέμπο, “παρασύρονται” και οι τιμές παραγωγού φέτος που φτάνουν έως και τα 5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν στα 3.2 και πρόπερσι κυμαίνονταν από 2,5 έως 2,8 ευρώ, δηλαδή η μέση τιμή τις προηγούμενες χρονιές ήταν μόλις στα 3 ευρώ!

Ο … αστερίσκος της τυποποίησης

Μοναδική παραφωνία στη φετινή κορυφαία “συναστρία” για το κρητικό ελαιόλαδο είναι ότι θα τυποποιηθεί μικρότερη ποσότητα από αυτήν που θα μπορούσαμε να τυποποιήσουμε εάν η ζήτηση στα ράφια των ευρωπαϊκών αγορών ήταν υψηλή.

Είναι δεδομένη η πρόθεση και η προσπάθεια του αγροτικού κόσμου, το κρητικό ελαιόλαδο να μην μεταπωλείται ως ανώνυμο προϊόν, αλλά να τυποποιείται και να καρπώνεται η χώρα και Κρήτη την προστιθέμενη αξία που “γεννά” η ετικέτα. “Από το 2010, τα ποσοστά τυποποίησης έχουν ανέβει πολύ, από το 10 στο 30%” επισημαίνει ο κ. Καμπιτάκης. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή “βουτιά” στην κατανάλωση ελαιολάδου στο “ράφι”, δεν ευνοεί την ανοδική τάση της τυποποίησης στην Ελλάδα.

Φέτος τελικά θα τυποποιήσουμε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας μικρότερες ποσότητες, σε σχέση με το χύμα ελαιόλαδο, από αυτές που θα μπορούσαμε – αλλά σίγουρα μεγαλύτερες από αυτές που τυποποιήσαμε πέρυσι” λέει ο κ. Μαυροματάκης εξηγώντας ότι “από πέρυσι έχει πέσει έως και 40% η κατανάλωση του εμφιαλωμένου λαδιού στα ράφια των σουπερμαρκετ στην Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και επειδή έχουν ανέβει οι τιμές του παραγωγού, το οποίο βέβαια είναι πολύ καλό για τους παραγωγούς”.

Πηγή: neamatia.gr