Στους ελαιώνες η ηλεκτρονική δακοπαγίδα
Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2023, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) διοργάνωσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το συνέδριο «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων». Η εκδήλωση συγκέντρωσε σημαντικό μέρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που ειδικεύεται στο αντικείμενο, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη των ΔΑΟΚ και πολλοί άλλοι. Η «ΥΧ» συνομίλησε με ορισμένους από τους πρωταγωνιστές του συνεδρίου.
Ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, καθηγητής εφαρμοσμένης εντομολογίας, από το Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δήλωσε στην «ΥΧ» τα εξής:
«Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ασχοληθήκαμε με τον δάκο της ελιάς, τα προβλήματα που προκαλεί στην ελαιοκαλλιέργεια και την αντιμετώπισή του. Προφανώς, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας που συντονίζει το ΥΠΑΑΤ. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις και μεθόδους με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε το έντομο στο μέλλον.
Όλοι και όλες φαίνεται ότι συμφωνούμε στο γεγονός ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της ελαιοπαραγωγής και τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, όμως πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί τόσο σε δομικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Υπάρχουν μια σειρά από νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα της δακοκτονίας μετά από τον απαραίτητο έλεγχο και τις αναγκαίες δοκιμές σε διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες ψηφιακές εικόνες που λαμβάνονται με διάφορα μέσα (δορυφόρους, ελαφρά πτητικά μέσα κ.ά.), οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων μοντέλων πρόγνωσης της εμφάνισης των πληθυσμών του εντόμου, καθώς και για την επικινδυνότητα της προσβολής από τον δάκο.
Υπάρχουν νέες τεχνολογίες, όπως οι ηλεκτρονικές παγίδες, για την καταγραφή των πληθυσμών των ενηλίκων του εντόμου που δοκιμάζονται. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρειάζεται περαιτέρω δοκιμές και ελέγχους πριν ενσωματωθεί ευρέως στο πρόγραμμα της δακοκτονίας».
Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο πλούτος των δεδομένων που συλλέγεται να οργανωθεί σε μία κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται αυτή την πληροφορία. Τέλος, το σύστημα παρακολούθησης των πληθυσμών του εντόμου θα πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του στην υποστήριξη των αποφάσεων φυτοπροστασίας».
Έρχεται η εξελιγμένη δακοκτονία με τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης, του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μάρκος Αυλωνίτης, μας μίλησε για τις προοπτικές των ηλεκτρονικών παγίδων, θέμα το οποίο παρουσίασε και στο συνέδριο:
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για ένα πρόβλημα που είναι κάτι περισσότερο από επίκαιρο. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν, πέραν των επιστημόνων, η συμμετοχή πολλών σπουδαστών που αντιλαμβάνονται τη σημασία και τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών για την καταπολέμηση του δάκου.
Η ηλεκτρονική δακοπαγίδα αναπτύσσεται εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια από το τμήμα μας. Την τελευταία διετία, έφυγε από τα δικά μας γεωγραφικά όρια, καθώς έχουμε συνάψει ένα συμφωνητικό συνεργασίας με την εταιρεία Agron και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο στην αγορά για τους παραγωγούς ένα προϊόν το οποίο θα φέρει πολλαπλά οφέλη στη δακοπροστασία.
Με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής δακοπαγίδας μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε μια πλήρη καταγραφή των μικροκλιμάτων των ελαιώνων μιας ευρείας έκτασης και έτσι να δούμε πώς επηρεάζονται οι δακοπληθυσμοί και να προβαίνουμε στους αναγκαίους ψεκασμούς. Πάνω σε αυτές τις παγίδες μπορεί κάποιος να ‘‘χτίσει” πρόβλεψη δακοπροσβολής με νέα λογισμικά, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτά δεν είναι θεωρητικά, είναι εφαρμόσιμα και σύντομα θα τα δούμε στην πράξη».
«Αναγκαία η πρόσθετη χρηματοδότηση για την Πελοπόννησο»Μιλώντας στην «ΥΧ», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Και Δευτερογενούς Τομέα Πελοποννήσου, Ευστάθιος Αναστασόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης με θέμα την αντιμετώπιση του δάκου, ενώ υπογράμμισε ότι ενόψει της ερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου χρειάζονται πρόσθετα κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος δακοκτονίας: «Θεωρώ ότι ο διοργανωτής συγκέντρωσε στο ΓΠΑ την αφρόκρεμα των επιστημόνων της χώρας. Αναλύθηκαν νέες απόψεις και προσεγγίσεις, που σχετίζονταν με την ευφυή γεωργία και την αντιμετώπιση του δάκου, ενώ δόθηκαν απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές. Η παρέμβασή μου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν διττή: Αφενός αφορούσε τις τεχνολογίες που θέλουμε να εφαρμόσουμε ως περιφέρεια, όπως για παράδειγμα την προγραμματική σύμβαση σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Ηρακλείου, για την οποία διεκδικούμε χρηματοδότηση. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής των ειδικών μας, που συνεδρίασε με θέμα το πρόγραμμα δακοκτονίας της περιφέρειας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, χρειαζόμαστε 218 τόνους συγκεκριμένου σκευάσματος, το οποίο δεν μας έχει διατεθεί. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, έχει ζητήσει επιπλέον πίστωση ύψους 2.000.000 ευρώ για να γίνει σωστά η δακοκτονία. Τα δικαιούμαστε, καθώς παράγουμε το 50% του ελληνικού ελαιολάδου. Έχουμε κάνει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, και περιμένουμε και τις ενέργειες του υπουργού ΑΑΤ, κ. Γεωργαντά». |