Ελασσόνα: Οι νέες τάσεις στον τομέα των ακρόδρυων

Με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση από ειδικούς στον τομέα της παραγωγής των ξηρών καρπών, οι αγρότες της επαρχίας Ελασσόνας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και τις τάσεις στην παραγωγή και στην εμπορία των ακρόδρυων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη δημοτική αίθουσα Βασίλης Φαρμάκης του Δήμου Ελασσόνας, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών ακρόδρυων της περιοχής. Καθηγητές και ερευνητές του χώρου παρουσίασαν τις δικές τους έρευνες στον τομέα της δενδροκομίας, εξειδικεύοντας στις καλλιέργειες της αμυγδαλιάς και της καρυδιάς, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των καρποφόρων δέντρων στην περιοχή αυτή. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Αλέξανδρο Παπαχατζή, καθηγητή δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την εξέλιξη του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη διακίνηση του παράνομου πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο εισήχθη από τρίτες χώρες χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Σχετική αναφορά για το ίδιο θέμα παρουσιάστηκε και από παλαιότερα ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΥΧ». Μεταξύ των παρευρισκόμενων παραγωγών, υπήρχαν και κάποιοι που έκαναν χρήση αυτού του γενετικού υλικού. Από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργο Ζακυνθινό, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τις νέες εξελίξεις στον τομέα της μεταποίησης των ξηρών καρπών και να γευτούν ακόμη και τυρί παραγόμενο από αμύγδαλα.

Για τις νέες τάσεις στον τομέα της φύτευσης, με ποικιλίες που ευδοκιμούν στην επαρχία Ελασσόνας, έκανε αναφορά ο ερευνητής του ΕΛΓΟ –«Δήμητρα», Γιάννης Μάνθος. Τέλος, από την πλευρά των εισηγητών, ο Γιάννης Βαγγέλας, καθηγητής φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε τις κυριότερες ασθένειες και τους τρόπους προστασίας της αμυγδαλιάς και της καρυδιάς. Στην εκδήλωση, συμμετείχε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΑΑΤ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του έκανε ειδική αναφορά στις αδυναμίες του νέου νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού και μεγάλος αριθμός αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.