Στο έλεος της φωτιάς πάνω από 230.000 στρέμματα αγροτικής γης και εκατομμύρια ελαιόδεντρα

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γεωργίας Μπόχτη, Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου,
Νικολέτας Τζώρτζη

Σ

οκαριστικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η «ΥΧ» για το μέγεθος της καταστροφής που αντιμετώπισαν πέντε περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τις πρόσφατες πυρκαγιές. Βάσει στοιχείων που μας παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και μέχρι τις 10 Αυγούστου, η φωτιά πέρασε από συνολικά 90 κοινότητες. Στην Εύβοια, αντιμέτωπες με τις φλόγες ήρθαν 31 κοινότητες, στην Αρχαία Ολυμπία 22 κοινότητες, στην Ανατολική Μάνη επίσης 22 κοινότητες, στην Αττική 12 κοινότητες και στη Φωκίδα 3 κοινότητες.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι οκτώ κύριες κατηγορίες καλλιεργειών, βάσει των ετήσιων δηλώσεων καλλιέργειας των παραγωγών δικαιούχων ενίσχυσης.

Πάνω από 17.500 αγρότες αντιμέτωποι με τη φωτιά

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές βρίσκονται 17.606 εκμεταλλεύσεις, οι παραγωγοί των οποίων λαμβάνουν Ενιαία Ενίσχυση. Στον πίνακα που παρατίθεται φαίνεται ότι η Αρχαία Ολυμπία και η Εύβοια είναι οι περιοχές με τους περισσότερους πυρόπληκτους που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα με 6.599 και 6.288 δικαιούχους άμεσων ενισχύσεων αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ανατολική Μάνη με 3.279 δικαιούχους, η Αττική με 1.017 και η Φωκίδα με 423, βάσει πάντα των κοινοτήτων από τις οποίες πέρασαν οι φλόγες.

Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του αριθμού των απασχολούμενων με βάση την κύρια απασχόλησή τους που προκύπτει από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2011), σε σχέση με τα στοιχεία όσων δήλωσαν και έλαβαν άμεσες ενισχύσεις. Για παράδειγμα, στην Εύβοια, στις περιοχές που πέρασε η φωτιά απασχολούνταν 2.042 άτομα με κύρια απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, αίτηση για άμεσες ενισχύσεις κάνουν 6.288 άτομα. Η διαφορά αυτή καταδεικνύει ότι οι δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι πολύ περισσότεροι από όσους έχουν ως κύρια ή αποκλειστική απασχόλησή τους τη γεωργική. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Χάθηκαν στις φλόγες παραγωγικοί ελαιώνες και κόποι δεκαετιών

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα είναι η τεράστια καταστροφή που υπέστησαν οι ελαιώνες. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 232.681 στρεμμάτων που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν, οι ελαιώνες που κάηκαν ή κινδύνευσαν από τις φλόγες καταλαμβάνουν το 55%, ήτοι περίπου 130.000 στρέμματα. Ανά περιοχή, αυτό ποσοστιαία αντιστοιχεί ως εξής: Στο 23% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Αττική, στο 40% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Εύβοια, στο 53% στην Αρχαία Ολυμπία, στο 78% στη Φωκίδα και στο 85% στη Μάνη.

Ως προς τις άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ανά περιοχή προκύπτουν τα εξής: Στην Εύβοια, καταστράφηκαν σιτηρά (17%), κτηνοτροφικά φυτά (8%) και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες (5%). Στην Ολυμπία, αντιμέτωπα με τις φλόγες ήρθαν κυρίως κτηνοτροφικά φυτά (15%) και σιτηρά (8%). Στη Μάνη, υπήρξε πλειάδα καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά και δεν ανήκουν σε ελαιόδεντρα ή άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Στην Αττική, αντιμέτωπες με τις φλόγες ήρθαν καλλιέργειες σιτηρών (21%), κτηνοτροφικών φυτών (10%) και κηπευτικών (8%). Από τα ανωτέρω στοιχεία φαίνεται ότι προϊόντα ζωτικής σημασίας για τη σίτιση των παραγωγικών ζώων χάθηκαν στη φωτιά.

Ως γνωστόν, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει προκαταβολές και αποζημιώσεις για τα αγροτεμάχια που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, καθώς και για υποδομές. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να πριμοδοτηθούν οι παραγωγοί των πυρόπληκτων περιοχών στα επερχόμενα μεγάλα προγράμματα του ΠΑΑ (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης).

Τα παραπάνω δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο, ώστε να φανεί πόσο άμεσα θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, προκειμένου να επουλωθεί ένα μέρος από τις μεγάλες πληγές που άφησαν οι φλόγες. Ωστόσο, μιλώντας για ελαιώνες που επί σειρά ετών, και σε αρκετές περιπτώσεις δεκαετιών, αποφέρουν παραγωγή, θα είναι κρίσιμο να ληφθεί υπόψη όχι μόνο το κόστος των νέων φυτεύσεων, αλλά και της μελλοντικής απώλειας εισοδήματος που θα έχουν οι ελαιοπαραγωγοί. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας και εξόδου από τον πρωτογενή τομέα θα είναι μεγάλος.

Χωρίς πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος τα μέτρα για τους πυρόπληκτους παραγωγούς

Με άμεσες προκαταβολές για ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και πολυετείς καλλιέργειες, αποζημιώσεις που θα ακολουθήσουν από τον ΕΛΓΑ, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις και δράσεις μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές παραγωγούς. Στους δικαιούχους, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, περιλαμβάνονται και όσοι δεν είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματίες αγρότες.

Τα μέτρα στήριξης, που ανακοινώθηκαν τόσο από τον πρωθυπουργό και ακολούθως εξειδικεύτηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, παρουσιάστηκαν αργότερα και από το ΥΠΑΑΤ, χωρίς ωστόσο να παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες για τους πληγέντες παραγωγούς. Και είναι σημαντικό να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση, καθώς από κανέναν δεν γίνεται αναφορά στην απώλεια εισοδήματος του παραγωγού έως ότου ορθοποδήσει, ιδίως για όσους καλλιεργούσαν μέχρι πρότινος δέντρα. Ασάφεια, η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, καθώς μία πολυετής καλλιέργεια θέλει χρόνια για να αποδώσει.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, την Τετάρτη 18 Αυγούστου πρόκειται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα http://arogi.gov.gr, στην οποία οι πληγέντες θα υποβάλουν τη δήλωσή τους, με στόχο οι πρώτες προκαταβολές να εκταμιευτούν μέσα στον μήνα. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και υπενθύμισε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ για επικείμενες επενδύσεις και έργα.

Προκαταβολές

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν:

1. Προκαταβολή στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων:

✱ 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες κτηριακές εγκαταστάσεις.

✱ 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες.

✱ 3.000 ευρώ για κτηριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές.

Πρόκειται για χρήματα από τη Στεγαστική Συνδρομή, η οποία συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. 

2. Προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό: 

✱ 8.000 ευρώ για πλήρη καταστροφή.

✱ 4.000 ευρώ για μερική καταστροφή.

✱ 2.000 ευρώ για μικρές ζημιές.

Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις των οποίων οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.

3. Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες:

✱ 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρ.

✱ 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρ.

✱ 1.000 ευρώ για εκτάσεις κάτω των 10 στρ.

4. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

5. Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς.

✱ Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.

✱ Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis.

✱ Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

✱ Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών. 

Αναστολή υποχρεώσεων

Για έξι μήνες αναστέλλονται:

✱ Οι δόσεις και παρατείνονται άτοκα οι δανειακές υποχρεώσεις για όσους παραγωγούς και επιχειρήσεις συμμετέχουν σε μέτρα του ΠΑΑ και έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις.

✱ Όλες οι εκκρεμείς, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις.

✱ Η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας για παραγωγούς και κτηνοτρόφους και νομικές οντότητες που έχουν υποστεί ζημιές.

✱ Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα και εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές για τα έτη 2021-2023.

✱ Δυνατότητα ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών.

✱ Απαλλαγή από το επιστρεπτέο μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αποκατάσταση κατοικιών

Εφάπαξ άμεση προκαταβολή για φθορές κατοικιών: 

✱ 20.000 ευρώ για ολική καταστροφή.

✱ 2.000 ευρώ για μερική καταστροφή. 

✱ 5.000 ευρώ για μικρή καταστροφή.

Έως 150.000 ευρώ για την οριστική αποκατάσταση.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

✱ Αναθεώρηση του ΠΑΑ και επανενεργοποίηση από τον Σεπτέμβριο του Μέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις».

✱ Αύξηση της μοριοδότησης στα Σχέδια Βελτίωσης στις πληγείσες περιοχές που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

✱ Αύξηση της μοριοδότησης για τους Νέους Αγρότες στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο 6.1, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

✱ Επιτάχυνση των πληρωμών στους δικαιούχους που εδρεύουν σε πληγείσες περιοχές για το σύνολο των μέτρων του ΠΑΑ. 

✱ Ενίσχυση του Μέτρου 4.3.4 για την αγροτική οδοποιία και το Μέτρο 4.3.1 για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα. 

✱ Ενίσχυση της 2ης πρόσκλησης του Μέτρου 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα» του ΠΑΑ και του Μέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα», που αμφότερα υλοποιούνται από τα δασαρχεία. 

✱ Ευνοϊκότεροι όροι για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 480 εκατ. ευρώ. 

✱ Ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής στον αριθμό 1540 για άμεση ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης και τις απαραίτητες διαδικασίες.

✱ Μέσω του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» επιστημονικές οδηγίες και προτάσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που δεν έχει υποστεί ολική καταστροφή.

Ρητινοκαλλιεργητές

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων. «Προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ επιπλέον από την τακτική ετήσια επιχορήγηση των 2,3 εκατ. ευρώ. Άρα, συνολικά για το 2021, 940 ρητινοκαλλιεργητές, 840 στην Εύβοια και 100 στα Γεράνεια Όρη, θα λάβουν το ποσό των 6 εκατ. ευρώ», σημειώνει.

ΕΕ

Τέλος, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για την αξιοποίηση πόρων από το Αποθεματικό Κρίσης στον γεωργικό τομέα, με προϋπολογισμό 487,6 εκατ. ευρώ.

Εφιάλτης χωρίς τέλος για τους ανθρώπους της υπαίθρου -Οι ανταποκριτές της «ΥΧ» μεταφέρουν την εικόνα της καταστροφής και της απόγνωσης των αγροτών
και των κατοίκων της υπαίθρου στις περιοχές που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα

Β. Εύβοια: Ανυπολόγιστες καταστροφές, ψυχορραγεί η τοπική οικονομία

Εφιαλτική δείχνει να είναι η επόμενη μέρα για χιλιάδες κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, ενώ οι επιπτώσεις της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στην ευρύτερη περιοχή θα φανούν το επόμενο διάστημα. Αγροτικές δραστηριότητες σταμάτησαν, ενώ η οικονομική καταστροφή των ανθρώπων της υπαίθρου είναι πλέον ορατή.

Ένας αξιόλογος αριθμός ντόπιων ασχολείται με αγροτικές δραστηριότητες, ειδικά στον τομέα της συλλογής ρητίνης από τα πεύκα. Σημαντικές, επίσης, είναι οι καταστροφές σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της καρποφορίας και λίγο πριν από τη συλλογή. Όπως μας ενημερώνει ο Θωμάς Ξυδερός γεωπόνος από την Ιστιαία, «η καταστροφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου είναι τεράστια. Χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων, φιστικιών, οπωροφόρων δέντρων και αμπελώνων τέθηκαν εκτός παραγωγής. Επίσης, παραγωγικά ζώα κάηκαν και χιλιάδες κυψέλες καταστράφηκαν. Στη δίνη αυτής της λαίλαπας αποθηκευτικοί χώροι, μικρές βιοτεχνίες όπως επίσης και οικίες είναι πλέον ακατάλληλες για διαμονή και οικονομική δραστηριότητα».

Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει και ο Γιάννης Παλάντζας, κάτοικος από τη λίμνη Ευβοίας, λέγοντας ότι «αυτές τις ημέρες προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας, προσφέροντας ο καθένας από την πλευρά του ό,τι μπορεί. Η περιβαλλοντική καταστροφή, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα μας συνοδεύουν για το επόμενο διάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι επιπτώσεις στον τουρισμό αυτή την περίοδο είναι σημαντικές, καθώς σημαντικός αριθμός των κατοίκων δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, διαθέτοντας πολλά αγροτικά προϊόντα στους διερχόμενους επισκέπτες και πλέον αποστερούνται αυτά τα ζωτικά εισοδήματα.

Πελοπόννησος: Ελαιόδεντρα και μελίσσια αφανίστηκαν, μεγάλη ανάγκη για ζωοτροφές

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταγραφή της ζημιάς στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο άρχισε στην Πελοπόννησο, όπου η κατ’ εξοχήν πληγείσα περιοχή, με βάση τα πρώτα στοιχεία, δείχνει να είναι η περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στην ΠΕ Λακωνίας.

Εκεί, από τις πυρκαγιές υπήρξαν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, σε αντίθεση με τις ΠΕ Μεσσηνίας και Αρκαδίας, όπου καταγράφονται μεγάλες ζημιές στα μελίσσια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΔΑΟΚ Λακωνίας, σε σύνολο 5.500 αμνοεριφίων και 600 βοοειδών στην πληγείσα περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης κάηκαν –κατά δήλωση των κτηνοτρόφων και προέδρων κοινοτήτων– 120 αμνοερίφια και 7 βοοειδή.

Όσον αφορά τις ανάγκες για ζωοτροφές, οι αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά πληγείσα από τις πυρκαγιές περιφερειακή ενότητα, έδωσαν τα εξής στοιχεία: Στην ΠΕ Αρκαδίας, οι ανάγκες σε χονδροειδείς ζωοτροφές, λόγω καταστροφής των βοσκότοπων, ανέρχονται σε 25 τόνους την εβδομάδα. Στην ΠΕ Λακωνίας, υπάρχουν ανάγκες για α) πλήρες μείγμα ζωοτροφών αιγοπροβάτων 50 τόνοι την εβδομάδα, β) πλήρες μείγμα ζωοτροφών βοοειδών 20 τόνοι την εβδομάδα, γ) 1.200 μπάλες τριφύλλι την εβδομάδα. Η υπηρεσία επισημαίνει, ωστόσο, ότι επειδή η καταγραφή είναι σε εξέλιξη ενδεχομένως να απαιτηθεί να διπλασιαστούν οι πιο πάνω ποσότητες. Στην ΠΕ Μεσσηνίας, υπάρχουν ανάγκες για α) μείγμα αιγοπροβάτων 14.175 κιλά την εβδομάδα, β) σανό, 3.543 μπάλες ανά εβδομάδα.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Σταύρος Δημάκος, τόνισε πως «ελιές και μελίσσια ήταν τα μεγάλα θύματα της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή μας. Η έκταση της καταστροφής δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί αυτήν τη στιγμή. Στις περιοχές Ράχες, Νεοχώρι και Χώρα έχουν καεί και στάβλοι κτηνοτρόφων. Όπου υπάρχει φωτιά, υπήρχε και μελίσσι. Ακόμα και σε αυτά που δεν έκαψε η φωτιά, δεν υπάρχει πληθυσμός, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν δεν άφησαν τίποτε ζωντανό».

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ο Ανδρέας Κρασσακόπουλος μας επεσήμανε ότι «η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στα ελαιόδεντρα, αλλά είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε αποτίμηση της έκτασης που είχε η φωτιά. Μόλις είναι κατάλληλες οι συνθήκες, θα γίνει επιτόπιος έλεγχος και από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα αναμονής για τις επόμενες ενέργειες σε αυτό το φυτικό κεφάλαιο». Από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο προϊστάμενος Γιώργος Κατσιμάλης μας ενημέρωσε ότι «ήδη έγινε μία πρώτη καταγραφή για τις ζημιές στην κτηνοτροφία και δώσαμε προτεραιότητα στην ανάγκη να υπάρξουν ζωοτροφές για την πρώτη εβδομάδα μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Παράλληλα, έχει γίνει επιτροπή που ξεκινά άμεσα την καταγραφή στο φυτικό κεφάλαιο όπου είναι δυνατόν να έχουμε πρόσβαση».

Δυτική Ελλάδα: Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι αγρότες στην Ηλεία

Τις πληγές του συνεχίζει να μετρά ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας εξαιτίας των πυρκαγιών στα ορεινά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που για πολλές ημέρες κατακαίει μεγάλες δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν γίνει στάχτη καλλιέργειες 35.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν σταφίδες, αμπέλια και ελαιόδεντρα.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο πολλών οικόσιτων ζώων σε σπίτια στα πυρόπληκτα χωριά, αγροικίες, στάβλους και πτηνοτροφικές μονάδες. Οι κάτοικοι, που ασχολούνται εξ ολοκλήρου με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, βρίσκονται σε απόγνωση. Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους, δεν έχουν πλέον μέρος για να τα στεγάσουν, αλλά και να τα συντηρήσουν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε ζωοτροφές, ούτε βοσκήσιμες γαίες. Το έργο της καταγραφής βρίσκεται σε εξέλιξη από συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ το δικό τους έργο εκτίμησης των ζημιών κάνουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον δασάρχη Πύργου, η μέχρι τώρα περίμετρος των καμένων εκτάσεων είναι περίπου 100.000 στρέμματα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχει καεί τουλάχιστον το 70%.

Έλλειψη ζωοτροφών, επιτακτική η ανάγκη για βοσκότοπους

Ιδιαίτερα, επισημαίνεται το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών και περιοχών βόσκησης που πρόκειται να ανακύψει, θέτοντας υπόψη του υπουργείου πρόταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για απευθείας πίστωση πόρων αποζημίωσης για την κάλυψη διατροφικών αναγκών της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανής καθυστέρησης λόγω γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται πως η πρόταση προβλέπει την απευθείας πίστωση ποσών για τις ανάγκες σε ζωοτροφές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ με απλή αίτηση των κτηνοτρόφων (με προσκόμιση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2021) και μετά από διασταυρωτικό έλεγχο των αιτήσεων από τη ΔΑΟΚ. Για τις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και αποτέφρωσης νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) και λήψης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα χωρίς κόστος για τους παραγωγούς.