Εlevate Greece: Αυξάνεται η συμμετοχή των αγρο-start ups

Ακόμη 45 νεοφυείς επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο εθνικό μητρώο, γνωστό ως «Elevate Greece», αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών start ups σε 182. Με την προθεσμία ένταξης του πρώτου από τους συνολικά τρεις προβλεπόμενους κύκλους να λήγει στις 30/3, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρχίζει και χαρτογραφείται, διευρύνοντας τη δυναμική του.

Σημαντική είναι και η εκπροσώπηση των start ups που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, καθώς στο μητρώο έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 12 επιχειρήσεις.

Σε αυτές συγκαταλέγονται ορισμένες επιχειρήσεις με σημαντική εξέλιξη και έργο με διεθνή αντίκτυπο, όπως η Centaur και η Scio, που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες της «ΥΧ». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για ένταξη και από άλλες start ups.

Ο Στέλιος Αρχοντάκης, επικεφαλής της Biοcos, που αναπτύσσει τεχνολογίες με εφαρμογή στην πρωτογενή παραγωγή και την υγεία, μας είπε: «Αυτές τις μέρες θα υποβάλουμε το αίτημά μας, γιατί λόγω φόρτου δεν είχαμε προλάβει. Σίγουρα μας ενδιαφέρει και ευελπιστούμε μέσα από την ένταξη στο Elevate Greece να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης και να μειωθεί η γραφειοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Ζεμπίλας, CEO της12Gods, από τις πρώτες νεοφυείς επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο μητρώο, σημείωσε: «Χρειάζεται επαρκής τεκμηρίωση και προετοιμασία για την ένταξη στο μητρώο, δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Αναμφίβολα, είναι θετικό που οι εταιρείες που εντάσσονται όντως παράγουν καινοτομία, γιατί κατά το παρελθόν είχαμε δει να υπάρχει κατάχρηση και οικειοποίηση του όρου “start up” από επιχειρήσεις που δεν είχαν να προσφέρουν κάτι πραγματικά καινοτόμο».