Σε ελεύθερη πτώση η τιμή του μήλου στην Αρκαδία

Μια κακή χρονιά μετράνε οι παραγωγοί μήλων στην Αρκαδία, αφού είδαν τις τιμές να μειώνονται δραματικά και τη ζήτηση να μη θυμίζει άλλες εποχές. Όπως εξηγεί ο παραγωγός Χρήστος Τσιάμης, «για τα Στάρκιν ήταν καλή η χρονιά σε επίπεδο παραγωγής και ποιότητας, αλλά η τιμή του κυμάνθηκε από 0,20 έως 0,25 ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 0,40 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα Φούτζι, ήταν μία σχετικά καλή χρονιά γιατί είναι ένα μήλο αναπτυσσόμενο και κρατά την τιμή του, που φέτος κυμάνθηκε στα 0,40-0,45 ευρώ. Το πρόβλημα ήταν η μειωμένη παραγωγή που εμπόδισε την αγορά να κινηθεί με καλύτερα δεδομένα».

Ιδιαίτερη, όμως, είναι η κατάσταση για τα μήλα Πιλαφά ΠΟΠ, καθώς αρχίζουν και φαίνονται σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμη, «η παραγωγή για τα Ντελίσιους Πιλαφά είναι μέτρια, αφού πολλοί παραγωγοί έχουν φύγει από την καλλιέργεια ή έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, γιατί είναι δύσκολο το προϊόν.

Η τιμή κυμάνθηκε από 0,35 έως 0,40, όταν την περασμένη χρονιά είχε πάει στα 0,60 ευρώ. Παράλληλα, φαίνεται και μία μείωση της ζήτησης από το καταναλωτικό κοινό και αυτό αλλάζει τα δεδομένα για το μέλλον».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «η εικόνα για το μήλο είναι άσχημη, αφού πέρα από όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αδυναμία να πωληθούν τα κόκκινα μήλα, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετες οι ποσότητες ή να πάνε για χυμό με 0,70 ευρώ».