ΕΛΓΑ: Τον Ιούνιο ξεκαθαρίζει για ιδιωτική ασφάλιση

-Διαφήμιση-

Σε μια συνέντευξη – συζήτηση γνωριμίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10/2) στα κεντρικά του Οργανισμού στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος γνωστοποίησε όσα είχαν μάθει πρώτοι οι αναγνώστες της «ΥΧ» στη μεγάλη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει σε πρόσφατο φύλλο (221/24/1/2020).

Τα κυριότερα σημεία της σημερινής συζήτησης  αφορούσαν την συνεχή προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών δεδομένων του ΕΛΓΑ. Όπως σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος έχει ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει με σκοπό να εκδώσει πόρισμα σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση κάτι που αναμένεται να γίνει σε περίπου 4 μήνες. Τότε θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις που σε κάθε σενάριο, θα διατηρούν το υποχρεωτικό της ασφάλισης, όχι απαραίτητα όμως στον ΕΛΓΑ.   

Μικρό έλλειμμα το 2018 αλλά…προσέχουμε για να έχουμε

Με έλλειμμα κάτω των 5 εκατ. ευρώ έκλεισε σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Οργανισμός το 2018, ωστόσο το 2019 αναμένεται να κλείσει με πολλαπλάσιο έλλειμμα άνω των 20 εκατομμυρίων εξαιτίας των αποζημιώσεων στα ροδάκινα. Ως εκ τούτου, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι η διοίκηση πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση ώστε να μην συνεχιστεί το ψαλίδισμα των αποθεματικών του Οργανισμού. Πάντως απέκλεισε να υπάρξει οποιοσδήποτε κίνδυνος μελλοντικά για τις αποζημιώσεις των αγροτών, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι ο ΕΛΓΑ είναι οργανισμός ασφάλισης και όχι κοινωφελές ίδρυμα.

Σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών ο ίδιος μας παρέπεμψε στο πόρισμα που αναμένεται να εκδώσει η αρμόδια επιτροπή σε 4 μήνες από σήμερα ενώ εμφανίστηκε κάθετος στο ότι ο χαρακτήρας του ΕΛΓΑ θα παραμείνει αμετάβλητος με οποιοδήποτε σενάριο εμπλοκής των ιδιωτικών εταιρειών. O κ. Λυκουρέντζος επανέλαβε την πρόθεση του Οργανισμού να προχωρήσει σε ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του ώστε από την καταχώριση της ζημιάς έως και την αποζημίωση οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και ταχύτερες. Σχετικά με το πράσινο σκουλήκι στη Θράκη δημιουργείται επιτροπή ωστόσο οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν αρκετή υπομονή ακόμη μέχρι να δουν κάτι χειροπιαστό στις τσέπες τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 14/2 στα περίπτερα

-Διαφήμιση-